В условията на обтегнати коалиционни отношения премирът Бойко Борисов и

...
В условията на обтегнати коалиционни отношения премирът Бойко Борисов и
Коментари Харесай

Каракачанов надделя над Горанов за орязването на военните разходи

В изискванията на обтегнати съдружни връзки премирът Бойко Борисов и военният министър Красимир Каракачанов излязоха със синхронизирана позиция за осъществяването на всички заложени военни разходи в бюджета макар ковид. Намаляване на предвидените допълнителни средства в бюджета за заплати и рационализация на армията няма да има, безапелационни бяха Борисов и Каракачанов. В началото на рецесията финансовият министър Владислав Горанов позволи, че може да  се стигне до орязване на разноските на армията и патриотите дадоха явен знак, че това ще бъде залог за съдружния мир.

„ Въпреки страховитата рецесия в света, нищо от това, което сме възнамерявали - повишение на заплатите с 10 % и плановете на военните - не се постанова да бъде спряно “, разгласи министър председателят Борисов след сполучливо успешно проведени експериментални на практика стрелби от Военноморските сили (ВМС) с преносим брегови ракетен комплекс (ПБРК) „ Рубеж “. Флотът провежда сходни стрелби за пръв път в последните 18 години. „ Нищо не постанова редуциране на средствата за рационализация на армията. Благодарение на парите, които отделя настоящето държавно управление, може да се организират повече учения, да се ремонтира съществуващата техника и да се закупува нова “, коментира  военният министър Красимир Каракачанов. 

Това поставя точка на тематиката ще отпаднат ли заложените допънителни 495,5 млн. лева по централния бюджет за изключителни разноски за армията. От тях 171 млн. лева са планувани т.г. за плана за закупуване  на многофункционален  патрулен транспортен съд за Военноморски сили, 100 млн. лева са за бойнна техника за батальонните бойни групи. Други 100 млн. лева са планувани за създаване на интегрирана система и инфраструктура за асимилиране, употреба и обезпечаване на новия вид военен аероплан. Разходите за кораби и  бойни машини възлизат общо на 2,5 милиарда лева, само че ще се вършат поетапно през годините.

Междувременно се разбра, че на постоянния си съдружен съвет идната седмица ГЕРБ и „ Обединени патриоти ” ще опитат да изгладят връзките си, които внезапно се обтегнаха поради провалената самодейност на националистите да се образуват добороволни формирования към Министерство на вътрешните работи . Под натиска на Движение за права и свободи, депутатите на Бойко Борисов отдръпнаха поддръжката си за концепцията на своите сътрудници, които на собствен ред ги предизвестиха, че би трябвало да избират сред тях и партията на Ахмед Доган.

Склонен към съгласие наподобява Валери Симеонов – единият от водачите на патриотите. „ Всички несъгласия могат да се вземат решение по два метода – с война или разговор. Смятам, че би трябвало да изберем второто ”, разгласи той пред ТВ Европа. И помирително посочи: „ Коалицията е формирана от разнообразни политически сили – нормално е да има несъгласия в разнообразни моменти или по избрани текстове на законопроекти в залата ”.

От думите му стана ясно, че въпросът за доброволците ще бъде подложен на съдружния съвет , защото основаването на такива отряди е било заложено в общата управническа стратегия на ГЕРБ и патриотите.

Крайно внимателно, Симеонов разяснява и тематиката за възможни предварителни избори. Той уточни, че съгласно наредбите на конституцията, в случай че се стигне до оставка на кабинета, мандатът се предлага на идната по величина политическа мощ, до момента в който се изчерпят вероятните разновидности, и чак тогава се върви към служебно държавно управление и предварителни избори. „ Нека не прескачаме стадиите ”, настоя Симеонов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР