В Украйна се подготвя закон, с който териториите в източната

...
В Украйна се подготвя закон, с който териториите в източната
Коментари Харесай

Украйна подготвя прехвърляне на цялата отговорност за Донбас на "окупатора Русия"

В Украйна се приготвя закон, с който териториите в източната част на страната ще бъдат оповестени за окупирани от агресора Русия и цялата отговорност за протичащото се там ще бъде трансферирана на Москва.

За концепцията се написа и разяснява от седмици насам, само че в сряда медийната група " Хромадске " популяризира план на текстовете. Те може да бъдат импортирани в Народното събрание и обсъждани от депутатите не по-рано от септември, защото Върховната Рада излиза в лятна отмора. Освен това Киев има потребност от повече време за съвещания с сътрудниците си в чужбина и в частност с участниците в Минските съглашения.

В документа, направен от ръководителя на Съвета за национална сигурност и защита, се декларира, че Русия " реализира въоръжена експанзия против Украйна " и " краткотрайна окупация " на територия на страната " благодарение на въоръжените сили на Руската федерация ".

Засега битката с проруските сепаратисти в Източна Украйна е определяна като антитерористична интервенция и най-малко официално Киев носи отговорност за правовия ред, инфраструктурата и ориста на жителите там. С плана за пръв път се прави опит статуквото да бъде предефинирано на законодателно равнище. Съгласно Женевската спогодба от 1949г. за отбрана на гражданското население по време на война отговорността ще падне върху Русия, считат в Киев.

Ясно се показва какво ще се схваща под " краткотрайно окупирани територии ". Това е " сухопътна територия, в рамките на която формирования на въоръжените сили на Руската федерация, противозаконни въоръжени формирования, основани със съдействието на Руската федерация, подчинени, ръководени, следени и финансирани от нея, и окупационната администрация на Руската федерация са открили и реализират власт ".

Границите на " краткотрайно окупираните територии " ще се дефинират от Министерството на защитата по предложение на Генщаба на украинската войска. На тези територии ще работи специфичен правов режим, при който документи, решения и тн., в това число за благосъстоятелност, са недействително от украинска гредна точка. Напусналите региона резервират собствеността си там, същото важи и да украинската страна и общини.

В документа се споделя още, че Украйна " не носи никаква отговорност за противоправните дейности на Руската федерация (...) на територията на обособени региони от Донецка и Луганска области " и " има неотменимото право на самоотбрана, което може да бъде осъществено ".

В този смисъл, президентът на Украйна може да реши да вкара военно състояние " и да употребява въоръжените сили и други военни формирования за въздържане и отпор на въоръжената експанзия на Руската федерация ".

Ръководството на тези средства и сили се поема от Обединен действен щаб на въоръжените сили на Украйна. Негов шеф предлага началникът на Гещаба, а назначението е пълномощие на президента. Същият щаб ще дефинира и разпоредбите за секване на " линията на разграничение " от хора и артикули.

Поемането на командването от военните в този щаб с разширени пълномощия ще приключи практиката съвсем всяка крачка да се съгласува, както става в този момент с Антитерористичния център. Освен това прехвърлянето на акцента от спецслужбите към армията ще бъде и фактическо самопризнание, че не става дума за битка с тероризма, а за руско-украински боен конфликт.

Една от задачите на закона е реинтегрирането на упоменатите " краткотрайно окупирани територии ", в това число тяхното освобождение, възобновяване на конституционния ред и отбрана на правата и свободите на хората, " потърпевши от съветската експанзия ".

Президентът Петро Порошенко заяви за този проектозакон преди месец малко преди срещата му с президента Доналд Тръмп във Вашингтон.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР