Активи за 10,0699 млрд. лева управляват действащите у нас местни

...
Активи за 10,0699 млрд. лева управляват действащите у нас местни
Коментари Харесай

10 млрд. лева активи в инвестиционни фондове - но популярността им е далеч от европейските нива

Активи за 10,0699 милиарда лв. ръководят настоящите у нас локални и задгранични капиталови фондове, демонстрират последните данни на Българска народна банка, настоящи за края на март. Това е връх и първи случай, в който се минава границата от 10 милиарда лв..

Новината обаче е и в подтекста на (още по-) огромен скок на депозитите, а и на фона на целия диалог за това склонни ли сме у нас да гледаме към други възможности на обичайните способи за реализиране на рентабилност.

В числа

Активите на фондовете са се нараснали с 316,8 млн. лв. от началото на годината и с 1,2636 милиарда лв. по отношение на края на март 2023 година Местните капиталови фондове ръководят активи за 3,2624 милиарда лв., като на годишна база са се нараснали с 489,9 млн. лв..
 Има от ден на ден различни финансови принадлежности, посредством които да влагаме парите си
Има от ден на ден различни финансови принадлежности, посредством които да влагаме парите си

Експертите от събитието " Money.bg Лични финанси " извънредно за това по какъв начин можем да управляваме финансите си по-добре

" От началото на годината досега с почти идентични темпове са се повишили активите и в двата типа фондове (местни и чуждестранни) - по към 3%. На годишна база се вижда малко по-голям растеж при локалните капиталови фондове - към 17%. Това се дължи както на нови вложения, по този начин и на позитивна рентабилност, която се отразява в нарастване на активите на съответните фондове ", разяснява пред Money.bg ръководителят на Българската асоциация на ръководещите сдружения (БАУД) и изпълнителен шеф на " Конкорд Асет Мениджмънт " Наталия Петрова.
 Снимка 409017
Източник:

Активите на фондовете, инвестиращи в акции, имат 60,9% дял от общия размер на активите при 56,4% година по-рано. Фондовете, инвестиращи в облигации, имат 25,2% от общата сума на активите при 29,1% през март 2023 година

Защо играем " на несъмнено "

Към края на март най-големи относителни дялове в личния капитал на локалните капиталови фондове имат семействата. Според данните на Българска народна банка от март 2020 година до сегашния миг имаме повече от двоен скок в размера на вложенията им.

Както обаче отбелязва Петрова, депозитите порастват извънредно бързо.

По думите ѝ пенетрацията на локалните фондове в депозитната база е 4% при семействата и отбелязва лек растеж, само че по отношение на цялата депозитна база приказваме за 2,5%.
 Наталия Петрова,
Наталия Петрова, " Конкорд Асет Мениджмънт ": И 200 лв. на месец са задоволителни за инвестиция

Доходността на капиталовите фондове е доста по-добра от тази на депозитите, само че хората избират познатото - дори и да им носи загуби

" На европейско равнище това са много ниски числа - като статистика, присъединяване на семействата в капиталови фондове в европейските страни е приблизително над 10%, като има страни с над 20% като Испания и Белгия. Това значи, че там хората избират да влагат в капиталови други възможности. Депозитите в България са на едно от най-високите равнища в Европейски Съюз. Ако погледнем като % какъв е делът на финансовите активи, които са държани от семействата вложени в депозити, в България това е 73%. В северните страни, Нидерландия, Швеция, Дания и Норвегия - там е сред 20 и 30 % това равнище ", изяснява ръководителят на БАУД.

Според нея " българинът избира да влага в неща, които са му познати ". Затова парите се оставят на депозит, " без значение от това, че в сегашния миг банката не носи висока рентабилност чрез лихвата " или се влагат в парцели, " без значение от това, че са много по-нисколиквидни от други капиталови други възможности ".

БАУД от предходната година стартира огромна и обществените си канали по отношение на преимуществата и рисковете от вложенията във взаимни фондове. " Надяваме се, че и това до известна степен оказва помощ да виждаме повишение на активите в капиталовите фондове и се надяваме, че в бъдеще това ще се ускори в допълнение ", показва Наталия Петрова.

*Публикацията е с информативен темперамент и не съставлява капиталов съвет.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР