В Турция продължават да умират жени само защото са поискали

...
В Турция продължават да умират жени само защото са поискали
Коментари Харесай

В Турция умират жени само защото са поискали развод


В Турция не престават да умират дами единствено тъй като са поискали бракоразвод. Турската страна не прави съвсем нищо, с цел да отбрани дамите и да предотврати елементарно предвидимите ексцеси на принуждение, споделят от правозащитна организация.

През юни предходната година Есреф А. прострелва своята 38-годишна жена Йемен пред дома им в град Аксарай, Централен Анадол. Преди това съдът на четири пъти му забранявал да открива контакт с дамата, с която бил в развой на бракоразвод, и която постоянно заплашвал.

 

Адвокат на жертвата споделя пред правозащитната организация „ Хюман Райтс Уоч “, че мъжът пренебрегнал всички правосъдни предизвестия и траял да се среща с нея и да ѝ насочва закани. Въпреки това съдът не подхванал никакви спомагателни ограничения, нито го задържал, тъй като сметнал, че липсват доказателства за осъществените нарушавания и отправените закани.

Това е единствено един от и да предотврати елементарно предвидимите ексцеси на принуждение, споделят от правозащитната организация.

Съпрузи, разведени мъже, някогашни сътрудници

Доклад от 86 страници, отдаден на домашното принуждение в Турция, демонстрира по какъв начин сегашни и някогашни съпрузи или сътрудници тормозят дами и упражняват принуждение, макар че съдът им е забранил всевъзможни контакти с тях.
Редакцията предлага
Много от тези случаи са били разследвани, когато. Президентът Ердоган тогава съобщи, че Турция разполага с задоволително закони срещу насилието против дами.

Турската полиция и съдилищата реагират на жалбите за домашно принуждение, подадени от дами, като издават съответните строги разпоредби, само че тяхното несъблюдение отваря съществени пролуки в отбраната на жертвите, споделя Ема Синклер-Уеб, която управлява турската бюро на „ Хюман Райтс Уоч “. Неприлагането на постановените ограничения води до това, че дами, чиято застрашителна обстановка е известна на управляващите, все пак биват умъртвявани от своите мъчители или в продължение на години са изложени на непрекъснати похищения.

Властите са били наясно с рисковете

В 18 от тези случаи на домашно принуждение правозащитниците са интервюирали жертвите, техните юристи, както и служители на реда, съдии и прокурори. В 6 случая, приключили с ликвидиране, управляващите са знаели чудесно, че жертвите са изложени на доста огромен риск. От „ Хюман Райтс Уоч “ подлагат на критика това, че нарушаванията на правосъдните разпоредби, забраняващи на насилниците да се приближават до някогашните си партньорки, прекомерно постоянно остават нерегистрирани.

В доста от случаите полицията или съдът подхващат ограничения за съблюдаване на постановените решения, чак откакто турските медии са писали за това. Много от пострадалите дами или техните фамилии са употребявали обществените мрежи, с цел да насочат публичното внимание върху съответните случаи на принуждение.

Министерства отхвърлят коментар

От „ Хюман Райтс Уоч “ са поискали мненията на министерствата на правораздаването и на фамилиите, които обаче не са дали отговор. Извършителите на шестте разследвани убийства са били открити и осъдени.

Международната правозащитна организация подлага на критика турските управляващи и за това, че те явно не считат за належащо да създадат освен това, да вземем за пример да постановят краткотрайно задържане, откакто още преди въпросните убийства е било ясно, че причинителите не се подчиняват на правосъдните разпоредби.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
" Моят мъж ми аргументи толкоз доста страдалчество "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР