В Турция днес се отбелязва най-трагичната годишнина в новата история

...
В Турция днес се отбелязва най-трагичната годишнина в новата история
Коментари Харесай

Навършват се 23 години от катастрофалното земетресение в Турция

В Турция през днешния ден се отбелязва най-трагичната годишнина в новата история на страната - 23-ата годишнина от пагубното земетресение,отнело живота на хиляди хора.

На разсъмване на 17 август 1999 година мощно земетресение с магнитуд 7 4 по Рихтер раздрусва региона Мармара, която включва и мегаполиса Истанбул. Трусът е с дълготрайност към 45 секунди и предизвиква гибелта на над 17 хиляди души, близо 50 хиляди са ранени, а стотици хиляди остават без дом и покрив над главите. Въпреки миналото време раните не са зараснали.

Епицентърът на земетресението е в селището Гьолджук на брега на Мраморно море, област Коджаели, откъдето минава Североанадолският разлом. Според центъра за геологически проучвания на Съединени американски щати трусът е бил с магнитуд 7,6 по Рихтер, а съгласно сеизмичната лаборатория " Кандилли " към Университета Богазичи в Истанбул е бил 7,8 по Рихтер. Но с течение на времето и направените проучвания като публична мярка за магнитуда на августовското земетресение се приема 7,4 по Рихтер.

Прогнозите на сеизмолозите от ден на ден се концентрират към вероятността от ново земетресение в региона на Мармара. Турция е ситуирана сред Евразийско-Арабско-Африканската плоча и е измежду страните с „ висок риск от трусове “ в света, показват те. От 1500 година до наши дни в Турция са станали повече от 20 трусове с магнитуд над 7 по Рихтер.

Според проучванията на сеизмолозите в региона на Мраморно море след земетресението през 1999 година по Североанадолският разлом, вероятността от ново земетресение след 30 години по този разлом е 64 %, т.е. предвиждат, че от ден на ден се съкратява времето. Това мнение се споделя и от доцент доктор Доган Калафат, шеф на сеизмичната обсерватория " Кандилли " и на Института за проучване на земетресенията и цунами.

“По силата на резултата на доминото след земетресението от 1999 година се усили стресът в региона на Източно Мраморно море до Централна и Западна Мармара, тъй че научно е потвърдено, че се чака огромно земетресение в Мармара. В проучването, извършено през 2001 година, се показва, че вероятността от земетресение с магнитуд 7 и над 7 през първите 30 години след 2000 година е 64 %, след 40 години нараства на 75 %, след 70 години е 91 %, а след 90 години - 95 процента”, споделя той в обстойно изявление пред турския вестник " Хюрриет ".

Общините в региона на Мармара означават 23-тата годишнина от земетресението с разнообразни начинания. В Гьолджук, призори тъкмо в 3,05 часа, ще се състои възпоменателна гала пред паметника на починалите. Голямата община Коджаели, в региона на която бе епицентърът на земетресението и бе измежду най-пострадалите окръзи, по случай годишнината е открита специфична галерия с снимки, отдадени на отбраната, информираността и повишение на осведомеността на популацията за земетресението, както и построяването на нови жилища на мястото на разрушените. По самодейност на общината на жителите и в учебните заведения се раздава гратис „ Образователна брошура за земетресенията “.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР