В туризма всичко следва трендове. Миналата година зимният сезон беше

...
В туризма всичко следва трендове. Миналата година зимният сезон беше
Коментари Харесай

Илин Димитров каза какъв ръст на туристите да очакваме зимата


В туризма всичко следва трендове. Миналата година зимният сезон беше доста добър, а тази година чакаме да бъде още по-добър. Предстоящият зимен туристически сезон чакаме да донесе растеж от 5 до 10% на туристите по отношение на година по-рано. Това съобщи в изявление за уеб страницата " ДИВИДЕНТ " служебният министър на туризма Илин Димитров.

Показателите за упования добър сезон са няколко, посочи министърът. Единият е това, че България е запазила доста рационална цена и съответствие цена-качество на услугите. Докато в Европа всичко е поскъпнало доста повече.
-->
" Увеличението на туристическите услуги тук-там е  два-три пъти, а ние почти ще ги индексираме цифрата с инфлацията ", посочи Димитров. 

По думите му курортите ни са подготвени.

" Имаме подготовка, която е доста добра. И да не забравяме, че в Банско ще има и международна купа. Тя ще бъде гледана от над 120 млн. души. Така че аз чакам един добър зимен сезон ", аргументира се министър Димитров.

Два фактора могат да попречат на положителния сезон

Според министър Димитров въпреки всичко има два фактора, които могат да попречат на положителния сезон. Единият е, в случай че има световна криза. Това обаче няма по какъв начин бъде планувано. И вторият е, в случай че няма сняг.

На какви туристи ще разчитаме?

Основният % туристи, на които се разчита са българите. Министърът обаче добави, че по данни на най-големите туроператори по всички пазари, с които България работи, се регистрира растеж.

" Във Англия има 30 % растеж. От Израел също ползата е доста огромен и чартърните стратегии са цялостни, както и от прилежащите страни - Гърция, Румъния и Сърбия ", похвали се  той. 

Рекламата 

Димитров добави, че Министерството на туризма залага доста на рекламата и доста нападателно промотира българските благоприятни условия за отдих. 

" Използваме всички налични канали като съвсем не се виждам със заместител министрите ми. Всеки е някъде по тържища и по тази причина ясно декларирам, че сме подготвени да посрещнем туристите ",  сподели още министърът. 

Заложено е над 300 влогъри и блогъри през идната година да популяризират туризма ни. Ключово е обаче какъв е техният профил, по тази причина от министерството са ги разделили на три равнища. Такива, които са от доста огромен мащаб. Те популяризират дестинацията, профилирани са за туризъм и към този момент има нишови, които са разграничени на сомелиери, кулинари и така нататък Най -важното обаче съгласно Димитров е да има проследяемост -  какво тъкмо вършат те след визитата си. Колко публикации ще разгласяват и къде, какъв им е обсегът. 

Откриване на сезона

И тази година публично сезонът ще бъде открит към 15 декември и се чака да продължи до 15 март, а би могло и до 30 март, в случай че има повече сняг. 

Неофициално към този момент са цялостни и комплексите за студентските празници, уточни министърът. 

По думите му ски туризмът у нас е на доста положително равнище. 

" Пистите ни са доста хубави. Популярни сме. Вчера даже единият от вицепрезидентите на авторитетното списание " Пътеводител ", който е от Англия, е минал през България с влака Истанбул-София и е написал една доста хубава публикация. Тоест страната ни е доста добре разпознаваема на главните ни пазари ", допълни Димитров. 

Парите за бежанците

Пред " ДИВИДЕНТ " министърът разяснява и сагата към неизплатените пари на хотелиерите, настанили украински бежанци. По думите му за бежанците е основан преди седмица Национален действен щаб. Той отговоря за всички въпроси, а министерството управлява програмата. Димитров обясни в детайли и какво тъкмо прави Министерството на туризма:

" Ние администрираме 7 листата. И когато едно лице е в тези седем плащаме за него. В момента всичко, което имаме като база данни, сме заплатили за него. Имаме обаче и много тъжби от хотелиери, по тази причина сме ги приканили да ни изпратят извлечения от техните системи и стратегии с прогнозируемата сума, която чакат и броя нощувки, които имат по лица. Сега започваме тъжба по тъжба да ги отваряме и да съпоставяме някаква техническа неточност. Искаме да оставим възприятие на честност у всеки един хотелиер и да покажем, че сме добър сътрудник. На всеки един ще бъде отговорено и ще им бъде обяснено за какво не име платено за дадени лица ", разяснява той. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР