В централната градска част на столицата няма да се разрешава

...
В централната градска част на столицата няма да се разрешава
Коментари Харесай

Забраниха небостъргачите в центъра на София

В централната градска част на столицата няма да се позволява градеж на здания по-високи от 50 м. Това реши Народното събрание, като одобри дефинитивно на второ четене измененията в Закона за устройството и застрояването на Столичната община. Изключение ще се прави за парцелите, попадащи в зоната на новия настоятелен център на София.

В 400-метровата зона към метростанциите отвън централната градска част и отвън регионите "Триадица ", "Лозенец ", "Младост " и "Изгрев ", постройките не би трябвало да надвишават 100 м височина. За останалата част от територията ограничаването е 75 м.

За територията, лимитирана от софийския околовръстен път, южна строителна граница на София, бул. "Цар Борис III ", допустимата височина на постройките е до 15 м.

В общия организационен проект на София могат да се дефинират устройствени зони за доста високо строителство, в които височината на постройките не се лимитира, записаха депутатите.

От окончателния вид на измененията отпаднаха в детайли написаните граници на териториите за доста високо строителство, каквито се предвиждаха двустранно по Околовръстен път при ж.к. "Люлин " и по бул. "Цариградско шосе "- от кръстовището на 7-ми км до р. Искър.

Отпадна и определението за "междублоково пространство ".

В устройствените зони и в независимите терени на зелената система след публично разискване се позволява слагането на преместваеми обекти, които не могат да заемат повече от 10 на 100 от площта на парцела, записаха депутатите.

Предвидени са и промени в Закона за териториалното разделяне на Столичната община и огромните градове за уточнение на границите на регионите "Витоша ", "Панчарево ", "Люлин ", "Овча купел " и Банкя.

Председателят на парламентарната комисия по районна политика и благоустройство Искрен Веселинов / "Обединени патриоти "/ уточни, че законопроектът е претърпял основни промени сред първо и второ четене. Направени са две публични разисквания и текстовете са съобразени със мненията на неправителствените организации. По думите му се е получило рационално, премислено изменение, което взема решение главните проблеми на София с високото застрояване и с опазването на зелената система.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР