В три европейски столици се планират студентски протести срещу дискриминацията

...
В три европейски столици се планират студентски протести срещу дискриминацията
Коментари Харесай

Протести в три европейски столици за българите в Македония

В три европейски столици се възнамеряват студентски митинги против дискриминирането на българите в Република Северна Македония.

Това оповестиха от Инициативния комитет за отбрана правата на индивида с ръководител Живко Чакръкчиев. Първата проява ще бъде в Берлин на 29 ноември, а на 6 и на 16 декември - надлежно в Париж и в Брюксел. 

" Имам доста другари в Македония, които се тормозят да приказват за проблемите - като свободно изложение на българската си еднаквост, да вземем за пример. Понякога има фрапантни неща като възбрана да се чете българска преса, да се слуша българска музика, да се приказва даже с родственици от България. Нямаме комплицирани условия, имаме единствено една рекламация - когато приказваме РСМ да стане член на европейската общественост, държим тази общественост да обърне повече внимание на протичащото се там и да наложи мониторинг във връзка със отбраната на правата на индивида. Това нещо, както е в Македония, не става за Европейския съюз ", разясни Чакръкчиев пред БНР.

По думите му способените хора - учени и политици, работят в тенденция да имаме положителни взаимоотношения с РСМ ", само че " от политическа позиция някои неща не се получават ":

" Като представители на младежите и на патриотите желаеме да се знае, че не ни интересува какво е станало в историята, то е ужасно значимо, само че, в случай че тръгнем да се караме за това, няма да реализираме нищо. РСМ един ден би трябвало да стане член на Европейски Съюз, само че дано това да стане по европейски метод. Така всеки, който не е склонен със свободното битие на българите, да разбере, че по този метод не може ", разяснява Чакръкчиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР