В тези дни, когато отбелязваме 78 години от спасението на

...
В тези дни, когато отбелязваме 78 години от спасението на
Коментари Харесай

Неразказани истории за спасяването на българските евреи

В тези дни, когато означаваме 78 години от спасението на българските евреи, към момента има доста неразказани истории.

Например по какъв начин племенник на един скришен царски консултант откри книгите му от битака и запази делото му за поколенията.

Дълги години в фамилията на Даниел Капсъзов крият, че негов вуйчо е Любомир Лулчев – един от съветниците на царя и доближен до водача на Бялото приятелство Петър Дънов.

През зимата на 1943 година учителя Дънов към този момент е осведомен, че София под натиска на Берлин, приготвя изпращането на българските евреи в окупирана Полша през март.

„ Тогава Дънов мигновено извикал Лулчев и му споделя: отиваш и му казваш, в случай че не спре това изтребване на български жители, твоето семейство дружно с царския си жанр ще бъдат закрити “, споделя Даниел Капсъзов.

Лулчев търси два дни царя, само че не съумява да го откри.

Тъкмо в Кричим известието е предадено на Борис Трети. Лулчев има и особено обръщение към монарха.

За да бъде задачата приключена, Лулчев се снабдява с част от заповедта, която на 10 март 1943 година разпорежда натоварените влакове с евреи да тръгнат.

Ролята на Лулчев за спасяването на българските евреи е приета десетилетия по-късно и от организацията „ Шалом “, която го включва в книгата „ Незабравимите “.
Лулчев е съден от Народния съд дружно с принц Кирил и регентите. Независимо, че в началото присъдата е оправдателна и опитите на евреи комунисти да го спасят, той е погубен.

Вижте повече във видеото!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР