В тази книга ще откриете не само безглутенови, без захар

...
В тази книга ще откриете не само безглутенови, без захар
Коментари Харесай

Канадски палачинки и морковена торта от Кулинарният свят на Линда

" В тази книга ще откриете освен безглутенови, без захар и веган предписания, а и оферти за хора с хранителни алергии.Тук споделям свои ястия, които обичам и подготвям постоянно, написа в предговора към " Кулинарният свят на Линда " Линда Маккензи-Петкова.-  С персоналния си опит ви демонстрирам по какъв начин да мислите отвън рецептата и по какъв начин да съчетавате съставките, с цел да получите здравословно ястие с великолепен усет.

 

Представям ви обичайни фамилни ястия, има и кулинарни изкушения за празници. Всички те са обичани на фамилията ми и са приготвяни по разнообразни мотиви. Това е нашата история, разказана от мястото, което всички вкъщи обичаме – кухнята.

 

Надявам се да намерите нещо ново, което да ви въодушеви, и да изградите собствен кулинарен свят.  Моят съвет е да не се страхувате да експериментирате! "

 

Линда Маккензи-Петкова е основател и мотор на столичната сладкарница „ Амели “. Своето кулинарно странствуване тя стартира от остров Ванкувър с рецептите на фамилията си, чиито корени са от Нова Скотия, Онтарио и Германия, минава през Брюксел, Торонто, Бостън и приключва в България. За наслада на трите си дъщери – Ванеса, Ема и Ани, както и на брачна половинка си Кирил, постоянно съумява да ги изненада с прелестна и здравословна храна.

 

В първите дни на юни във връзка пролетния панаир на книгата Линда Маккензи-Петкова пусна на пазара първата си готварска книга с предписания, подобаващи за хора с хранителни алергии и здравословен метод на хранене.

 

Помним лъчезарната русокоса канадка от шестия сезон на надпреварата „ Master Chef “ по bTV, която завоюва златна престилка със здравословна торта „ Гараш “. „ За нас, хората, които желаеме да се храним здравословно или да заобикаляме глутен и захар, твоята торта „ Гараш “ е същинско прекарване “, изрази възхищението си Силвена Роу.

 

Книгата „ Кулинарният свят на Линда “ излиза в две издания – на български и британски език, с логото на издателство Книгомания и с впечатляващия дизйан на Тодор Манолов. Фотограф на корицата е Костадин Кръстев-Коко, а в изданията са употребявани фотоси на Любомир Асенов, Виктор Попов, Слав и Хубен. Преводът на българското издание е дело на Людмила Слокоски. Книгите ще се популяризират в книжарниците от 2 юни 2023.

 

В „ Кулинарният свят на Линда “ са включени 70 предписания, обособени в раздели „ Закуска когато и да е “, „ Салати “, „ Супи “, „ Сандвичи “, „ Предястия/дипове “, „ Основни ястия “. В книгата ще  откриете освен безглутенови, без захар и веган предписания, а и оферти за хора с хранителни алергии.

 

С персоналния си опит Линда демонстрира по какъв начин да мислим отвън рецептата и по какъв начин да съвместим съставките, с цел да получите здравословно ястие с великолепен усет.

 

Събирането на рецептите в книга в действителност е много комфортно за мен, тъй като към този момент ще би трябвало да разтварям единствено една кулинарна книга, вместо някоя от многочислените си тетрадки с предписания, които безусловно се разпадат и са задачите в петна от приложимост. За мен, тайната на превъзходното ядене се крие в същински положителните артикули. Сезонни, пресни, локални. България в това отношение има едни от най-чудесните плодове и зеленчуци “.

 

В предговора на книгата Линда Петкова споделя по какъв начин стартира кулинарното премеждие:

 

„ Нека се върнем малко обратно към времето, когато започнах да се вълнувам и интересувам от приготвянето на храна. Преместихме се в Брюксел от Канада през 2001 година, когато аз и брачният партньор ми Кирил бяхме млади родители, с едногодишната ни щерка Ванеса. Преди това не бях пазарувала на никое място другаде с изключение на в канадски магазини за хранителни артикули.

 

Едно от обичаните ми открития беше Неделният утринен пазар на Гaр дю миди (Gare du midi) – прясна фермерска продукция, месо, риба, сирена, даже цветя на големи букети! “

 

С тези думи стартира вълнуващото и вкусно кулинарно премеждие на Линда Петкова, която разкрива вдъхновенията и обичаните си предписания на страницата на една книга, която е, колкото вкусна селекция от предписания, събрани в другите интервали от живота й, по този начин и отворена врата към персоналния й живот.

 

От фамилията в Канада и майка й Маргарет, на която е отдадена книгата и която е главната причина у Линда да се оформи този интерес освен към храната, а към споделените с семейството празници, до предизвикателните години, в които като младата майка съпровожда брачна половинка си Кирил по време на специализациите му в чужбина, и остава сама дълго време, което запълва с открития от локалните пазари и храни.

 

„ Спомням си едно пътешестване до Антверпен през една студена мартенска неделя. Бяхме отишли на разходка с другари - решение в последната минута,а нямах никаква приготвена храна с изключение на един шоколадов къс. 

 

Взех го с нас, и когато го измъкнах отдолу под количката на Ванеса, и го разделих с нашите изгладнели другари в този студен ден, той се трансформира в най-вкусният шоколадов къс, който си припомням и до през днешния ден. “

 

С един скъп съвет, даден й от майка Маргарет – да не се опасява да опитва, Линда стартира своя български интервал през 2007, когато се ражда и втората й щерка Ема. Трябва да започва всичко изначало – основаването и обгрижването на дом, грижите за децата и новата атмосфера в родината на брачна половинка й Кирил.

 

В същото време открива, че страда от същата глутенова нетърпимост, с която съвсем през целия си живот живее и майка й. От нея наследява вкусни предписания без брашно, които по никакъв метод не скапват удоволствието от храненето. След няколко години откриват изненадващо, че щерка им Ема е с диабет и това трансформира питателните привички на цялото семейство.

 

Линда има рядката заложба да прави всичко с лекост и макар провокациите от здравен темперамент, които й сервира ориста – тя дава отговор с вкусни предписания и с концепция да отвори порти на място, откъдето могат да се купят разнообразни вкусотии, съобразени със здравословните проблеми на клиентите й. Така се появява сладкарничката й „ Амели “ през април 2018 година, където Линда и екипът й оферират здравословна храна.

 

Случайно подхвърлено от другари предизвикателство я води в телевизионния формат “MasterChef ”. Печели златната престилка в раздел торти, само че отпада от надпреварата поради ръчно приготвена паста, тъй като от години не работи с бяло брашно.

 

Това се оказва добър поврат на ориста, тъй като й се постанова пътешестване до Канада, което би осуетило възможното продължение на присъединяване й в кулинарния формат.

 

През годините прибавя нови и нови предписания към своя бележник, в който пази завещани и изпитани от майка й ястия, такива, които е научила в Белгия, Съединени американски щати, Канада и България, несъмнено. Докато пътува със брачна половинка си във времето, в което той бе министър-председател на България се среща с доста хора, които стартират да й задават въпрос: „ А по кое време ще се появи вашата книга с речепти? “. Така още веднъж случайността намества пръста си в решението й да се осмели да събере обичаните си предписания в една книга.

 

„ Тази книга е фамилна – нашите предписания и история! “, споделя Линда и типично в неин жанр отваря вратите на дома и на кухнята си необятно за хората, които имат интерес към здравословната кухня или пък за тези, които търсят кулинарни опити. В книгата има и от двете, а най-силно се усеща наличието на фамилията като център на всички кулинарни, географски и персонални завършения.

 

Рецепти:

 

Канадски палачинки

 

Нашата обичана уикенд традиция! Мисля, че първата рецепта, която всички девойки се научиха да вършат, са палачинките. Но тези, пухкавите, с набухвател, тъй като с тях израснаха. Настърганата лимонова или портокалова кора същински ги освежава, а плодовете прибавят усет. Винаги вкъщи имаме замразени горски плодове за тези палачинки. Моят съвет е – размразете ги авансово, с цел да не получите сурови места в палачинките.

 

Продукти:

200 г пшенично брашно илибезглутенова брашнена примес

1 ч.л. бакпулвер

1 с.л. захар

1 яйце, разрушено

1½ чаша мляко

2 с.л. слънчогледово олионастърганата кораот 1 лимон или портокалмалко ванилов дестилат

1 чаша горски плодове: синиборовинки, малини, ягоди(размразени, в случай че са билизамразени)

 

Прибавете всички продуктиосвен плодовете в огромна купаи разбъркайте добре. Добаветеплодовете и нежно ги смесете.Сипвайте с лъжица от сместав приблизително загрят, леко намаслентиган. Гответе, обърнете,щом видите, че повърхносттана палачинката стартира лекода изсъхва. Запечете от дветестрани. Поднесете с кленов сироп, в допълнение ядки, киселомляко, още плодове и поръсетес малко канела.

 

Най-добрата морковена торта

 

Тази торта е обичана на фамилията ни от доста време. В нея се смесват доста усети – моркови, съчетани с канела, кокос, орехи и даже ананас, покрити с глазура от крем сирене.

 

За основата

3 огромни яйца

2 чаши захар

1 чаша слънчогледово олио или друго олио с безпристрастен усет

1 ч.л. ванилов дестилат

2 чаши безглутенов брашнен микс

2 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. сол

2 ч.л. канела

2 чаши настъргани моркови

1 чаша намачкан или ситно нарязан консервиран ананас, отцеден от сока

1 чаша кокосови стърготини

1 чаша орехи, нарязани

 

Глазура с крем сирене

От тези артикули се получава глазура, задоволителна за 26-сантиметрова торта от два блата. Ако вършиме тортата във форма от 28 см, разделете продуктите на половина.

250 г пълномаслено крем сирене, на стайна температура

55 г масло, на стайна температура

320 г пудра захар

1 ч.л. ванилов дестилат

 

Намажете с масло и застелете с хартия за печене 2 бр. форми за печене с откопчаващ се ръб от 26 см или 1 бр. от 28 см. Може да употребявате и форма за печене с дупка в средата, по този начин тортата ще се изпече по-равномерно, тъй като е много огромна. В огромна купа разбийте на ръка яйцата, захарта, олиото и ванилията. В друга купа смесете сухите съставки – брашно, сода, сол и канела, разбъркайте добре. Добавете ги към яйчената примес. Внимателно прибавете и объркайте морковите, ананаса, кокосовите стърготини и орехите.

Пресипете сместа в квалифицираните форми. Печете на 180°C за 40–45 мин, в случай че употребявате 2 форми по 26 см, или 50–70 мин, в случай че употребявате 1 форма от 28 см. Охладете изцяло, след което покрийте с глазурата. Много е значимо крем сиренето и маслото да са на стайна температура, с цел да може да получите гладка примес. Ако са студени, сместа ще стане на бучки, а в случай че маслото е разтопено, глазурата ще се втечни. Разбийте всички съставки за глазурата до пухкава примес. Разпределете я върху тортата (и сред блатовете, в случай че са два). Декорирайте с орехи, поръсете с канела, сушени плодове или цветя.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР