В търсене на защита от коронавируса хората се хващат буквално

...
В търсене на защита от коронавируса хората се хващат буквално
Коментари Харесай

Развенчаха четвъртото Д на проф. Кантарджиев

В търсене на отбрана от ковид хората се хващат безусловно за всяка сламка. И учените не вършат изключение. Те ревизират ще сработят ли един или различен препарат.

Провеждат ретроспективни наблюдателни проучвания, като проучват до каква степен постоянно и тежко са боледували пациентите и с какво е било придружено всичко това. Така се получи и с витамин D.

Какво е известно на науката и медицината през днешния ден и в този момент за ролята на витамин D по време на пандемия? Доколко оневинен е приемът на ударни дози от този витамин? Действително ли може да се намали рискът и тежките затруднения от тази нова за нас зараза?

Има ли противопоказания и странични резултати такава “профилактика”? Кое е истина и кое - легенди? Обсъжда в изявление съветският ендокринолог, доцент доктор Юрий Потешкин, от Руския народен проучвателен медицински институт “Пирогов”.

“Безусловно, витамин D въздейства на имунната система”, изяснява експертът. - В имунните кафези има сензитивност към него, по тази причина при намаление равнището на витамин D имунитетът понижава. Съответно, човек не е толкоз добре предпазен от каквото и да е заболяване”.

- Доц. Потешкин, в интернет всеобщо поучават да одобряваме витамин D, с цел да се защитим от ковид. Позовават се на проучване, което доказвало, че приемащите този витамин по-рядко боледуват от респираторни болести, към която група спада и COVID-19. Как ще коментирате?

- Това проучване беше извършено още през 2017 година, когато никой нямаше и визия за вируса SARS-CоV-2. Авторите на научната разработка анализирали данните на повече от 11 хиляди души от 14 страни. И фактически се оказало, че приемът на витамин D намалява заболеваемостта от остри респираторни болести в диапазона от 4 до 19%, приблизително - 12%. Най-голям резултат се следил при тези доброволци, които поначало са имали недостиг на витамин D.

Запълвайки този дефицит, те нормализирали имунитета си и се разболявали по-рядко. Така че незабавно ще развенчая известния мит за някакво “вълшебно”, “лечебно” свойство на витамин D. Ако сте с намалено равнище на този витамин, в организма могат да настъпят нарушавания в работата на избрани системи, в това число имунната. В този случай, запълвайки недостига, ще помогнете да се възстановява равнището на витамин D. Имунитетът ще се възстановява и човек няма да се разболява постоянно. Но “повишеният” с приема на витамин D имунитет няма да ви “подари” някакви свръхспособности.

- Испанските и френските медици в този момент организират проучване, с цел да изяснят по какъв начин могат да сработят препарати с витамин D точно при ковид. Съществува следната версия: с помощта на противовъзпалителните си свойства, този витамин оказва помощ да се противопоставим на така наречен цитокинова стихия - прекомерно мощна и рискова имунна реакция на организма към вируса. Какво очаквате от това вие?

- Това е доста самоуверено съмнение. Но въпреки всичко, е неопрадано да се залага на такава мощна роля на витамин D. Цитокиновата стихия може дейно да се намали единствено с плазмафореза. Едва ли витамин D е кадърен да въздейства на тази прекомерна имунна реакция.

- А може ли да понижи възпалението на белите дробове?

- Витамин D модулира, т.е., възстановява имунния отговор като цяло. Но надали е кадърен да понижи възпалението в белите дробове.

- А би ли могло да се допусна противоположното: да се получи по този начин, че ударните дози с витамин D да задействат имунния отговор и да подкрепят тази рискова цитокинова стихия?

- Теоретично, същността на действието на витамин D се показва в активизиране на сензитивните към него кафези, в това число и на имунната система. Но на практика, неговата роля в изменение работата на имунитета не е толкоз основна, че да повлияе на опасността от цитокинова стихия.

Към днешна дата няма потвърдени данни, че спомагателният банкет на витамин D може видимо да усъвършенства или утежни положението при положение на заразяване с ковид. В същото време, предходни наблюдения ни демонстрират, че намаленото равнище на витамин D в кръвта постоянно е неподходящо за организма като цяло. Затова дефицитът би трябвало да се запълва, с цел да може по време на епидемии да сме “въоръжени”, т.е., да поддържаме здравето си в норма.

Какво е рисково предозиране с витамин D и по какъв начин да го избегнем?

Изработката или усвояването на витамин D по принцип, се утежнява с възрастта. Затова равнището на този витамин в кръвта при възрастните хора е по-ниско. Също по този начин, то може да бъде намалено при избрани болести, в частност при захарен диабет и затлъстяване. В същото време, ние знаем, че и преклонната възраст, и диабетът сами по себе си, са фактори с висок риск при коронавирусна зараза.

Какво демонстрират проучванията?

В света са извършени няколко проучвания, отдадени на проучването на витамин D и тежестта на затрудненията от коронавирусната зараза. Засега това са предварителни данни, които не са минали научно рецензиране (т.е., не могат да се признаят за достоверни). Като цяло обаче, те могат да послужат като ориентир, считат експертите.

• Учени от Университета в Югоизточните Филипини анализирали историята на заболяването на 212 пациенти с COVID-19. Повечето от получилите тежки затруднения имали недостиг на този витамин в кръвта, означават създателите на научната разработка.

• Автори на Индонезийско проучване разгледали историята на 780 заболели с ковид. И сравнили смъртността според от равнището на витамин D. Оказало се, че измежду пациентите с обикновено равнище на този витамин, броят летални изходи съставлявал 4%. Сред болните с намалено количество на витамин D в кръвта починали от 88 до 99% (в взаимозависимост от дефицита на този витамин).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР