В Талин завърши XXIV Международен филмов фестивал Черни нощи, проведен

...
В Талин завърши XXIV Международен филмов фестивал Черни нощи, проведен
Коментари Харесай

„Страх“ на Ивайло Христов взе Голямата награда в Талин 

В Талин приключи XXIV Международен кино фестивал " Черни нощи ", извършен в хибриден формат - частично онлайн и частично онлайн, заради епидемията. Голямата премия завоюва българската трагикомедия  Страх на Ивайло Христов, заяви съветското издание „ Комерсант “.  

Филмовият фестивал, който се организира в естонската столица в края на ноември, е от „ клас А “ - в света има единствено 15 такива, в това число Кан, Берлин и Венеция. Статутът е влиятелен, само че постанова избрани условия: в главните спортни стратегии могат да вземат участие единствено министър председатели. 

Съставянето на такава стратегия в пандемична конюнктура, когато филмовата промишленост е под обсада, не е лесна задача. Но в случай че по-рано Талин трябваше да се състезава за филми с други огромни фестивали, през днешния ден множеството съперници просто не излязоха на терена. В Естония, където Министерството на културата дава отговор, наред с други неща, за киното и спорта, и на двете се отдава първостепенно значение. Фестивалът получи специфична поддръжка от държавното управление тази година и освен се организира, само че набра и нови сили: всички оферти в спортната стратегии бяха качени и  на електронни платформи, а в състезанието се включиха световни майстори като Ищван Сабо, Мика Каурисмаки и Александър Миндадзе.

В главната надпревара участваха 25 кино лентата от разнообразни жанрове, включващи журналистика, построена към мъчителните точки на нашия скромен обществен живот. Победи българската трагикомедия „ Страх “ на Ивайло Христова, която съумя да представи  в лирична тоналност точно тази журналистика. Точно преди месец филмът спечели Голямата премия на кинофестивала " Златна роза " във Варна. С него на 19 ноември трябваше да се открие и " Киномания " в София, само че тя пропадна по разбираеми аргументи (отложена е за февруари 2021 г.).

Главната героиня в " Страх " е Светла (Светлана Янчева) — жена със стиснати устни, вдовица към този момент не в първа младост, учителка останала без работа поради неналичието на възпитаници в пограничния регион, където живее. Докато един ден не среща в гората негър господин с куфар - африкански емигрант, доктор, който желае да се добере до Германия. 

В същото време в селото царува блъсканица към група афганистански мигранти. Никой не знае какво да прави с тях - нито затлъстелият  началник на заставата (той няма време, тъй като непрекъснато е в запой), нито местната кметица.  Но всички знаят, че в къщата на Светла се е настанил „ същински чернокож от Африка “, а той не трябва да бъде там, тъй като „ първо живеят с дамите ни, а след това ще ни изгонят от къщите ни “, „ България е за българите “ и т.н. ксенофобски безредици. Но в центъра на историята е Светла - която  цял живот се е страхувала от всичко - и в този момент просто ѝ е писнало да се опасява повече.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР