В своята същност амонячната сода и содата бикарбонат са химични

...
В своята същност амонячната сода и содата бикарбонат са химични
Коментари Харесай

Разликата между амонячна сода и сода бикарбонат

В своята същина амонячната сода и содата бикарбонат са химични набухватели. Те работят главно в кисела среда. Действието и на двете е сходно. Това ги прави взаимозаменяеми.

Това кой тип набухвател да се употребява е въпрос както на усет, по този начин и на самата рецепта. Строги правила няма.

В кулинарията е признато, че с амонячна сода се подготвят курабии, а със сода бикарбонат, дружно с киселина или бакпулвер, най-много кексове.

Амониевият хидрогенкарбонат или по-точно – амонячната сода, се употребява в сладкарството. Освен това е и публикувано средство за пропиване на дървесината за предотвратяване от пожари.

 Амонячна Сода

В кулинарията тя е по-известна като амониум или амониева сода. Амонячната сода намира приложение главно в пекарството.

Използва се за бухване на тестени произведения, за набъбване, защото при високата температура на изпичането се разпада на газове, които образуват набъбващи шупли в тестото.

Содата бикарбонат е по-позната като хлебна сода. Най-общо тя се влага в предписания, в които има кисело мляко /питки, мекици и бухти/.

За разлика от нея амонячна сода се влага съвсем и единствено в курабии. Действието на двете обаче е сходно, така че могат да се употребяват по отношение на желанията на готвача.

Химичното название на содата бикарбонат е натриев бикарбонат, известна още като натриев хидрогенкарбонат и сода за самун.

 Сода за Хляб

Представлява бяло твърдо вещество, примес от вода, амоняк, натриев хлорид с въглероден диоксид. Съставките на содата я вършат подобаваща за неутрализация на киселини, най-много при гастрит или язва.

Обикновено содата бикарбонат е съставна част на бакпулвера. Освен в хранителната, веществото намира приложение още в химическата и леката индустрия, цветната металургия и фармацевтиката.

В хранителната индустрия содата бикарбонат е записана като хранителна добавка с номер E500.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР