В свое разследване Ню Йорк Таймс“ разкрива схемата, по която,

...
В свое разследване Ню Йорк Таймс“ разкрива схемата, по която,
Коментари Харесай

РАЗКРИХА ГИ! Кабинетът „Петков“ е пращал оръжия за Украйна с фалшив краен купувач в Полша

В свое следствие „ Ню Йорк Таймс “ разкрива схемата, по която, в първите месеци на 2022-а година, България е произвеждала и доставяла оръжия на Украйна. Според документи, доставките са стигали до Украйна през подправен полски краен покупател. Оръжеен търговец от Украйна и българската му връзка съумяват да отговорят на терзанията на българските управляващи доставките за Киев да не бъдат директни поради публичното мнение и историческите връзки с Русия. Според създателите на публикацията единствено по една договорка при започване на 2022г. украинска самолетна компания е превозила 265 000 кг ракети, гранати и снаряди за Украйна.
В ранните седмици на войната в Украйна, до момента в който съветската войска напредва към Киев, украинското държавно управление има потребност от оръжия, бързо. Затова от нейното министерство на защитата е направено телефонно позвъняване, обезверено и необикновено.
От другата страна на линията е Серхий Пашински, някогашен народен представител, който пуши цигара от цигара и е бил виновен за военните разноски в продължение на години. Голяма част от това време той прекарва като следствен по съмнения в корупция и облагодетелстване, което отхвърля. Сега той живее във фактическо политическо заточение в имението си в провинцията, отхвърлен от президента Володимир Зеленски и обещанието му да изкорени корупцията.
„ Излезте на улицата и попитайте дали Пашински е нарушител “, сподели по националната телевизия Зеленски през 2019 година. „ Гарантирам ви, че от 100 индивида 100 ще кажат, че той е нарушител. “
Но господин Пашински има връзки в оръжейния бизнес и, може би също толкоз значимо, той знае по какъв начин да работи в тим, без да се тормози от формалности. В държавно управление, което го е сложило в центъра на разнообразни кавги. Във военно време това го прави безценен.
Той дава отговор на позвъняването.
Осемнайсет месеца по-късно следствие на New York Times откри, че компания, обвързвана с господин Пашински, е станала най-големият частен доставчик на оръжие в Украйна. Тя купува и продава гранати, артилерийски снаряди и ракети посредством транс-европейска мрежа от медиатори. Компанията Ukrainian Armed Technology регистрира през предходната година най-хубавата година от съществуването си, с продажби на обща стойност над 350 милиона $, спрямо 2,8 милиона $ в годината преди войната, написа „ glasove.com “
А господин Пашински още веднъж е разследван, като украинските управляващи ревизират ценообразуването на Ukrainian Armed Technology и финансовите му връзки с длъжностни лица, отговарящи за публичните поръчки, както и с компании в чужбина, описаха двама чиновници, осведомени с въпроса.
Този месец следователи от разследващата работа претърсиха офисите на държавна компания в търсене на доказателства против Ukrainian Armed Technology, споделиха държавни чиновници, осведомени с обиска. Повечето от хората, споделили информация за следствието, го направиха с гледище за анонимност, защото не са били упълномощени да разискват настоящото следствие.
Господин Пашински и построената от него мрежа осветляват един малко обсъждан аспект от военната тактика на Украйна. В името на това оръжията да стигнат до фронтовата линия, водачите възкресиха фигури от бруталното минало на страната и най-малко краткотрайно анулираха антикорупционната политика, провеждана с години. Държавните чиновници престанаха да включват в черния лист снабдители, които са измамили армията и се отхвърлиха от голям брой правила за обществено обявяване, целящи да разкрият персонално облагодетелстване.
Администрацията на господин Зеленски направи всичко това, до момента в който обещаваше, че ще продължи да се бори с корупцията. Така се стигна до неуместни несъгласия – като това, че администрацията се обърна за помощ към човек, който е оповестила за нарушител, с цел да купи от него оръжия, да му благодари и да продължи да го проверява. В кратковременен проект рискът се отплаща. Украйна задържа съветските войски задоволително дълго, с цел да може да дойде интернационална помощ. А Ukrainian Armed Technology има настоящи контракти за десетки милиони долари в поддръжка на военните старания. Дългосрочният риск е тези краткотрайни промени да се утвърдят и господин Пашински и други, които са били отстранени, да излязат от войната с повече пари и въздействие от всеки път.
Украинските водачи схващат този риск. „ Ние не сме огромни идеалисти в това отношение “, сподели в изявление заместник-министърът на защитата Володимир Гаврилов. Когато избухна войната, сподели той, „ искахме големи количества, незабавно “.
Разследване на Times в Европа демонстрира по какъв начин се е случило това и по какъв начин политиките на Украйна, подбудени от обезсърчение, са повишили цените и са добавили още един слой облага.
Така да вземем за пример мрежата на господин Пашински купува оръжие, по-късно го продава, по-късно още веднъж го купува и още веднъж го продава, съгласно секретни контракти и държавни документи, получени от Times, дружно с изявленията с над двайсет сегашни и някогашни държавни чиновници и фигури от оръжейния бизнес.
С всяка транзакция цените се покачват, а също и облагите на сътрудниците на господин Пашински, до момента в който крайният покупател – украинската войска – не заплати най-високата цена. Използването на голям брой брокери по този метод може и да е законно, само че е също и изпитан метод за повишение на облагите, който Пентагонът заобикаля.
Според чиновник, осведомен с финансирането на Украйна по време на войната, огромна част от средствата, с които се зарежда тази система, идват от европейската помощ. Но европейските и американските публични лица не желаят да разискват господин Пашински, защото се опасяват да не се причислят към съветския разказ за безнадеждната корумпираност на украинското държавно управление и потребността то да бъде заменено.
В частен проект обаче те споделят, че появяването още веднъж на фигури като господин Пашински е една от аргументите американското и английското държавни управления да купуват муниции за Украйна, а не просто да отпускат пари.
Господин Пашински, който е началник на комерсиалната група Ukrainian Armored Technology отхвърля да има какъвто и да e финансов интерес в оръжейния бизнес. На хартия това е правилно. Но в Украйна документите не постоянно отразяват действителността.
Служители от три разнообразни ресора на украинското държавно управление, в това число почитан чиновник, отговарящ за доставките на оръжие, настояват, че когато държавното управление желае да купува от Ukrainian Armored Technology, то преговарая с господин Пашински. „ Той постоянно се e грижил за организацията в тази компания “, споделя Гаврилов.
Украинската войска разчита в огромна степен на муниции от руски диаметър, а те са налични в лимитирано количество, най-много в страните от някогашния руски блок, в това число и в такива, които не желаят да провокират неприязън от страна Русия с това, че продават на Украйна. За да се получи достъп до такива доставки, са нужни опитни медиатори, каквито господин Пашински и екипът му имат.
Господин Пашински отхвърля да е водил договаряния за такива покупко-продажби и изяснява дългогодишните кавги с съветски акции за дезинформация. „ Никога не съм бил и няма да бъда въплъщение или знак на корумпирана система “, споделя той.
И признава, че сега тече наказателно следствие, само че акцентира, че то е стимулирано от неправилното разбиране на държавните органи, че търговците на оръжие осъществят незаслужено високи облаги. Той назова себе си „ виновен жител на страната си, който в никакъв случай не я е предавал и няма да я съобщи. “
Що се отнася до телевизионните забележки на господин Зеленски отпреди няколко години, „ президентът просто е позволил неточност “, сподели Пашински. „ Той също е човек, който бърка. “
Недоброжелателите на господин Пашински споделят, че той е печалбар. Радетелите за положително ръководство и политическите му съперници са недоволни от неговото възобновление. Но даже и те са съвсем единомислещи, че днешната линия на „ оръжие непременно “ е идеална за господин Пашински.
През 2015 година чиновник на военните поръчки на име Нели Стелмак е поканена на среща с господин Пашински. По това време той е значима фигура в политиката. За малко е заемал поста шеф на канцеларията на президента – нещо като началника на канцеларията на Белия дом – а в оня миг е ръководител на парламентарната комисия по сигурност и защита. Това му дава централна роля в надзора на покупките на оръжие в миг, когато Украйна харчи доста, с цел да построи военна цитадела против Русия.
Поканата за среща е изненадваща, тъй като госпожа Стелмак купува не смъртоносни артикули, а не оръжие. Тя си спомни, че когато отишла в кабинета му, господин Пашински ѝ споделил да купи гориво от определен от него снабдител, а не от подобен с най-ниска цена.
Тя била сюрпризирана. „ Мислех, че би трябвало да се борим с враговете, а не да крадем “, сподели тя в изявление неотдавна. „ Когато отговорих, че ще работя съгласно закона, започнах да имам проблеми “, описа госпожа Стелмак. Господин Пашински праща държавни обвинители да я разпитват.
Правителството въпреки всичко купува горивото от предпочетения от господин Пашински снабдител. Той показа на Times държавно писмо, в което се споделя, че определените от него снабдители взимат по-малко от предходните, само че не се преглежда въпросът дали има снабдители, които биха коствали още по-евтино. И макар че покупката на гориво се трансформира в моментна дискусия, от нея не произтече нищо. С господин Пашински казусът най-често е подобен.
През годините наказателните преследвания за неговите покупко-продажби биват прекратявани. Проваля се следствие за корупция по отношение на отчуждаване на фабрика за бонбони. Синът на господин Пашински получава работа в държавна компания за закупуване на оръжие, а Ukrainian Armored Technology печели държавни поръчки за минохвъргачки и бронирани машини, макар дребното си чиновници и неналичието на индустриални мощности. Семейството му купува Мерцедес и Рейндж Роувър и живее в къща в оградено имение с повърхност от 10 000 кв.м., с езеро и частна черква.
Местната корупция е непрекъсната грижа на американските и европейските водачи. Те желаеха да поддържат Украйна в битката ѝ против Русия, само че се опасяваха да хвърлят пари за политици, за които това е средство за персонално облагодетелстване. Западът дълго време оказваше напън върху Украйна да изкорени корупцията, акцентирайки това като изискване за присъединението на страната към военния алианс НАТО и Европейския съюз.
Когато Transparency International изследва системата за закупуване на оръжия в Украйна за своя отчет за 2015 година, проверяващите показват спора на ползи на господин Пашински – огромен оръжеен състезател и в същото време ръководител на комисията, наблюдаваща покупко-продажбите с оръжие – като спънка за прочистването, споделя човек, работил по това изследване.
Айварас Абромавичиус, тогавашен началник на най-голямата държавна оръжейна компания в страната и някогашен министър, съобщи в радиоинтервю през 2019 година, че господин Пашински е притежател на Ukrainian Armored Technology. „ Да бъдеш бенефициент в сянка на такива пълномощия и да бъдеш в комисията, несъмнено, е погрешно “, сподели той.
Господин Пашински обаче е стопанин в задимена стая, както постоянно наподобява неговият кабинет, в който той пуши цигарите си Parliament Night Blue. Той отминава разногласията с контраобвинения или със застрашителен комизъм. Влиза в юмручен пердах от трибуната на Народното събрание. Той насочва обвинявания към членовете на антикорупционната комисия НАКО, че са задгранични сътрудници, описа изпълнителният шеф на организацията Олена Трегуб.
Веднъж членовете на НАКО се събрали в зала, с цел да изслушат по какъв начин господин Пашински разисква огромна военна покупка. Седнал отпред на масата в заседателната зала, с украинското знаме зад тила си, господин Пашински протегнал ръка напред и сложил на масата избухлив снаряд. „ Имате шанс, че това е подправено “, споделил той с усмивка, за което свидетелства присъствалата на срещата госпожа Трегуб, както и фотография, направена на тази среща.
Една от адвокатките на комисията, Тетияна Блистив, декларира в изявление, че в продължение на години господин Пашински ѝ е нареждал да написа публични писма, с цел да помогне за насочването на бизнеса към компании, измежду които и Ukrainian Armored Technology. През 2018 година, когато наподобява, че господин Пашински ще бъде освободен от служба, тя се изправя против него и отхвърля. Господин Пашински я повикал в кабинета си, където седял, пушейки зад бюрото си. По думите ѝ, когато пристигнала, той се доближил към нея, гръмко я обвинил в корупция и заплашил, че ще повдигне обвиняване против нея. Когато я хванал за ръката, тя отворила вратата с вярата, че ще се отдръпне, в случай че види хора в приемната.
„ Животът не коства скъпо “, спомня си тя неговите думи. След това той загатнал децата ѝ. Госпожа Блистив събщава на управляващите за господин Пашински. „ Те се изсмяха. Всички бяха на негова страна “, сподели тя.
Според описа на господин Пашински, разногласието сред тях е бил поради неговото обвиняване, че тя е присвоила пари. Той твърди, че я е предал на прокурорите и че в никакъв случай не ѝ е нареждал да написа писма в интерес на дадена компания. На нито един от двамата не е повдигнато обвиняване.
Избирателите изгонват господин Пашински от Народното събрание през 2019 година – същата, в която и президентът Зеленски встъпи в служба с обещанието, че ще се заеме съществено с корупцията.
Почти незабавно аурата на непобедимост на господин Пашински изчезва.
Антикорупционното бюро на страната стартира да го проверява по обвинявания в „ корист със служебно състояние “, демонстрират правосъдни протоколи, предоставени от украинската компания за данни YouControl. Следователите нахлуват в дома му в 7 ч. сутринта на 24 февруари 2020 година, написа господин Пашински във Фейсбук. Военните стопират да разпореждат обилни поръчки на Ukrainian Armored Technology, а антикорупционни следователи нахлуват в офиса му, конфискувайки документи и хард диск.
Скоро след идването на власт на новия президент господин Пашински е задържан поради пътен случай отпреди три години. При него господин Пашински е излязъл от колата си и е стрелял с револвер във въздуха. Другият водач дал отговор, удрряйки го с бутилка по главата и Пашински декларира в съда „ Бях заставен да го гръмна в крайници. “ Съдията го слага краткотрайно под домакински арест по дело, което към момента е висящо. Ерата на Пашински наподобява е завършила.
Когато съветските войски стартират да се струпват на украинската граница през януари 2022 година, господин Пашински вижда опция. Войната наподобява неизбежна, а Украйна изпитва дефицит на оръжие. Украйна е направила доста малко покупки на оръжие през последните 18 месеца.
Преразглеждането на политиката от господин Зеленски е направило публичните поръчки по-прозрачни и само че и по-малко ефикасни. Старата система е изчезнала, само че никой не може да измисли нова. Господин Пашински стартира да споделя на познатите си военни, че в случай че го помолят, той може да достави оръжия, описват държавни чиновници.
Тогава телефонът иззвънява и той е поканен на среща с представители на защитата, настояват четирима души, осведомени с историята.
Големите доставки от НАТО към момента не са почнали, а страната обезверено се нуждае от муниции руски диаметър. Най-важният снабдител – България – отхвърля да продава непосредствено на Украйна от боязън да не разстрои Русия. Това прави господин Пашински изключително скъп, настояват чиновниците. Ukrainian Armored Technique има връзки в България. Контактът на господин Пашински там е брокер на име Калоян Станиславов. Според държавни документи и бизнес сътрудници, двамата се познават посредством литовски политик, наказан по обвинявания в корупция.
Господин Станиславов съумява да накара българските предприятия да дадат приоритет на поръчките му. В началото на предходната година господин Станиславов е закупил съвсем всичкия разполагаем барут, което е объркало съперниците му.
Тъй като България не позволява директни продажби на муниции за Украйна, Ukrainian Armored Technology подписва договорка със 70-годишния полски медиатор Анджей Ковалчик. Той получава документи, в които като краен покупател подправено е посочена Полша, а не Украйна, се вижда в документите по договорката.
Документите сочат, че оръжията са минали от българските производители към господин Станиславов, по-късно към полския медиатор, по-късно към Ukrainian Armored Technology и най-после към украинската войска. Транспортните документи за една от покупко-продажбите демонстрират, че украинска самолетна компания е превозила 265 000 кг ракети, гранати и снаряди от България до Полша за доставка в Украйна.
С всяка стъпка цените се покачват, призна господин Станиславов в малко изявление. Полският медиатор, да вземем за пример, взема част от цената. „ Той има някакъв доход от облагата “, сподели господин Станиславов. „ Разбира се. Защото това е компания. “ Господин Ковалчик сподели, че неговата компания взема единствено дребна облага от такива покупко-продажби.
Тези нараствания на цените са от изгода за Ukrainian Armored Technology, тъй като тя начислява такси на украинската войска върху покупната цена.
Според осведомен чиновник, украинските прокурори в този момент проверяват тази мрежа и ревизират дали господин Пашински е получил подкупи от полския медиатор. Господин Пашински съобщи, че познава този човек, само че не са имали финансови взаимоотношения.
Седмици след началото на войната Ukrainian Armored Technology има държавни контракти за десетки милиони долари за минохвъргачки, ракети, снаряди и гранати. Само през март 2022 година, съгласно документите, Украйна се е съгласила да заплати на компанията над 100 милиона $.
През огромна част от предходната година Ukrainian Armored Technology е доставяла по-надеждно от държавните компании, демонстрира одит на Министерството на защитата.
Някои украински държавни представители упрекват компанията, че е повишила цените като е взела участие в търгове за закупуване на оръжия против държавните компании. Ако това е по този начин, то не е напълно по виновност на господин Пашински. В началото на войната украинското държавно управление можеше да резервира антикорупционните си правила непроменени и да остави държавното управление да прави покупките. Вместо това длъжностните лица взеха решение да привлекат допустимо най-вече оръжейни медиатори и отстраниха някои правила за откриване на информация.
Целта е била да се употребяват допустимо най-вече източници и да се отстранен допустимо най-вече бариери. Резултатът беше полуда. „ Имахме случаи, в които две държавни компании се конкурират за една и съща стока “, спомня си господин Гаврилов, заместник-министър на защитата. Хиляди брокери се отзовават на апела, споделя господин Гаврилов, само че малко на брой от тях имат връзките на господин Пашински. Само 10-15 % от тях успяваха да намерят обещаните муниции. Само към половината от тях доставят, сподели още той.
Служителите оповестяват, че най-успешните брокери са се ориентирали към старите способи на правене на бизнес. Господин Пашински обезпечи значими доставки преди съдружниците на Украйна, сподели господин Гаврилов. И беше безапелационен, че хората, които са доставяли в оня тежък интервал, не трябва да бъдат подлагани на подозрение ретроспективно. „ Нека не пипаме хората поради това, което са създали през февруари-март 2022 година “, сподели господин Гаврилов. „ Дори и то да наподобява съмнително. “
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР