В студиото на Още от деня“ Елеонора Николова, и.д. директор

...
В студиото на Още от деня“ Елеонора Николова, и.д. директор
Коментари Харесай

Директорът на БОРКОР: Няма пазар на медицински изделия, има корупционни схеми

В студиото на „ Още от деня “ Елеонора Николова, и.д. шеф на Центъра за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и проведената престъпност (БОРКОР) съобщи, че е мъчно да се сътвори регулация в пазар, който се диктува от корупционни схеми. Според нея подобен е пазарът на медицински произведения в България, в който по думите ѝ няма съвсем никаква регулация от страна на страната, което до води до големи и от време на време непостижими разноски за жителите. Част от тези медицински произведения включват гипсове и шини, само че и животоспасяващи импланти.

За справяне с казуса с пазара на месдицинските произведения в България Елеонора Николова очерта два пътя - въвеждане на електронна борса, която е конкурентна и транспарантна, и да се вкарат пределни цени по отношение на референтни стойности от няколко страни - процедура, която съществува при определянето на цените на медикаментите.
Елеонора Николова , и.д. на БОРКОР: Предвижда се да се направи обществен указател на медицинските произведения. Действително, сега страната няма никакво присъединяване в регулацията на пазара за медицински произведения. Подобни произведения са на доста огромна стойност, само че Здравната каса не се е намесила съществено в реимбурсирането, тъй като това е недооценен проблем. При нас голямата тежест пада върху жителите.
Елеонора Николова цитира данни от частни организации, съгласно които годишно българите дават 200 млн. лева от личния си джоб за медицински произведения, а страната - 80 млн. Тя уточни, че изделията се създават от огромни концерни с облага в годишен проект от 300 милиарда $, което прави вероятен лобизмът и даже интернационалния напън. Според нея, до момента в който съществува институция за следене на цените на медикаментите, няма институция за следене на цените на медицинските произведения, като само се водят регистри на търговците.
 Как да се понижи корупционният риск при работата с медицински произведения? Как да се понижи корупционният риск при работата с медицински произведения?
Най-големият корупционен риск в опазването на здравето е работата с медицински произведения - това е един от главните заключения от полемиката през днешния ден, проведена от...
Елеонора Николова , и.д. на БОРКОР: Различните институции работят с разнообразни параметри, което прави пазарът нерегулиран. Регулация се прави там, където има опит нещо да се подреди. При една редовно основана корупция регулацията е сложен, неосъществим развой, който допуска напъните на разнообразни органи.
Елеонора Николова уточни, че съществуват положителни практики за закупуването на медицински произведения в частните лечебни заведения, които дават пари от личния си бюджет, поради което се стремят да закупуват изделията на допустимо най-ниски цени. Изпълнителният шеф на Центъра за противопоставяне на корупцията съобщи, че не е оптимист скоро казусът да се реши, само че съобщи, че БОРКОР ще продължи настойчиво да предлага модел за решения, който ще бъде оповестен на страницата на звеното.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР