В строителството на АЕЦ „Аккую“ в момента участват 8000 души,

...
В строителството на АЕЦ „Аккую“ в момента участват 8000 души,
Коментари Харесай

8000 души работят на площадката на турската АЕЦ

В строителството на АЕЦ „ Аккую “ сега вземат участие 8000 души, като 80% от тях са турски жители. Това съобщи в изявление за Bloomberg Анастасия Зотеева, общоприет шеф на плановата компания Akkuyu Nükleer, отговаряща за проектирането, построяването и употребата на бъдещата АЕЦ.

По думите ѝ в пиковия интервал на строителство чиновниците ще набъбнат до 12 000, а когато централата бъде въведена в употреба, на работа ще останат 4000 души. В началото това ще е съветски личен състав, само че след интервал от 10-12 години, той последователно ще бъде сменен от турски експерти. Според Зотеева четирите енергоблока с реактора ВВЕР-1200 ще бъдат пуснати до 2026 година Целта е церемонията за стартирането на първи енергоблок да се състои на 29 октомври 2023 година, когато се отбелязва 100-годишнината от основаването на Република Турция.

Относно графика на плана, Зотеева разгласи, че през 2020 година от Русия са пристигнали всички четири парогенератора за първи енергоблок, а във Франция продължава производството на оборудването за турбинния остров, който ще бъде инсталиран през август тази година. Над 400 компании доставят съоръжение за строителството на АЕЦ „ Аккую “. Основен реализатор на плана е взаимното дружество на съветската строителна компания ТИТАН-2 и турската IC Holding. „ Росатом “ има 99,2% от акциите от АЕЦ „ Аккую “, чиято капитализация се прави оценка на 20 милиарда $.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР