В страната има няколко стотин хиляди души, които са заразени

...
В страната има няколко стотин хиляди души, които са заразени
Коментари Харесай

Д-р Атанас Мангъров: Разхлабените мерки за COVID-19 не са заслуга на щаба

" В страната има няколко стотин хиляди души, които са инфектирани и карат болестта безсимптомно ", по този начин отговори на въпрос на Actualno.com доцент доктор Атанас Мангъров по какъв начин би коментирал появилите се огнища на ковид в Доспат и в две предприятия в Стара Загора. Той счита, че изключителното епидемиологично състояние се удължи, тъй като членовете на Националния действен щаб (НОЩ) се опасяват от нараствания брой инфектирани и болни . Но съмненията в тези числа съгласно него зависят от броя на изследваните хора. Друга причина, която позволява като допустима за удължаването е, че ограниченията, които се вземат за подкрепяне на бизнеса, не биха могли да продължат да се ползват, в случай че то се анулира. 
" Положението се удължи, само че ограниченията се разхлабиха. Дори маските ще са единствено в публичния превоз и в закрити пространства, което е добре. Но заслугата за това не е на щаба ", безапелационен е той и съобщи, че заслугата на премиера Бойко Борисов е, че е схванал това, което от НОЩ не са разбрали. 
Според доктор Мангъров единственият експерт там е доцент Ангел Кунчев, тъй като е епидемиолог. " Този щаб трябваше да е от епидемиолог, инфекционист и вирусолог . А какво има в него? Хирург, микробиолог, а разликата сред вирусология и микробиология е като тази сред нефрология и урология ", безапелационен е той. Според него приказките, че има имунитет, няма имунитет, може да се повтори, може да не се повтори са нелепости, тъй като, в случай че по този начин се приказва на изпит, изпитът ще е несполучлив за студента.
Вчера д-p Атанас Мангъров, който от 10 години е доцент в Катедрата по инфекциозни заболявания, паразитология и тропическа медицина в Медицински университет - София, и е шеф на Клиниката по детски инфекциозни заболявания в Инфекциозна болница - София, беше в родната си Стара Загора. 
Заедно с доктор Георги Тодоров, доктор Николай Цуцумански от " Пирогов " и доцент Георги Кючуков участваха в полемика " COVID-19 в сегашното и въпросът за бъдещето ". 
Пред публицисти инфекционистът изрично отхвърли да е изпращал есемеси на който и да било от НОЩ и акцентира, че преди два месеца е имал отзивчив диалог с доцент доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор. По-рано през вчерашния ден последният се оплака, че получавал гнусни, заплашителни и с хули есемеси, а измежду хипотетичните им създатели беше и Мангъров . В сряда той дружно с сътрудниците си доктор Тодоров, доктор Стоян Алексов, доктор Владимир Николов и доктор Антония Първанова поканиха с отворено писмо членовете на НОЩ на професионални диспути за ковид и за подхванатите ограничения против пандемията. 
" Беше хубаво да обсъдим нещата и да се види по какъв начин ще се работи отсега нататък ", сподели Мангъров и посочи, че са желали да намерят общо решение " като експерти, не запалянковски "
Лабораторният доктор от Русе доктор Тодоров, който е един от критиците на подхванатите от щаба дейности, съобщи, че е пратил на Кунчев 7 есемеса, само че на строго професионални тематики без обиди и закани.
" Не застрашавам приятелите си, какъвто е за мен доктор Ангел Кунчев ", акцентира Тодоров. В едно от известията е обсъждано качеството на предлаганите проби, в друго му е писал да не приказва нелепости по лабораторни въпроси по малкия екран, само че без обиди и закани и даже сподели телефона си, в който пази известията. Според него от НОЩ не са очаквали вежлив звук от критиците си и по тази причина диспути очевидно няма да има
По време на конференцията стана ясно, че Инфекциозна болница - София, преди 25 години е разполагала с 428 кревати и с два интензивни бранша - за възрастни и за деца. В момента е ремонтирана, само че ремонтът й е завършил небрежно след оповестяването на изключителното състояние, и разполага със 120 кревати и няма нито един натоварен бранш,обясни Мангъров. 
" По тази причина тези, които се нуждаеха от интензивно лекуване бяха приети в болница в " Пирогов ", в Александровска болница, тъй като в Инфекциозна няма натоварен бранш и няма благоприятни условия за използване на дихателна реанимация ", посочи той. Според него болничното заведение с изключение на с тези се сблъсква и с бюрократично нерешим проблем - да се асоциира с болница, която има реанимация.
" Това се назовава касова медицина, която няма нищо общо с същинската медицина ", изрично е Мангъров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР