В столицата на Индия, Делхи, начално училище носи името Георги

...
В столицата на Индия, Делхи, начално училище носи името Георги
Коментари Харесай

12 училища в Индия носят името на Георги Раковски

В столицата на Индия, Делхи, начално учебно заведение носи името Георги Раковски. Това не е следващата подправена вест. Всъщност учебните заведения са цели 12 на цялата територия на страната.

Нашият бележит възрожденец, академик и бунтовник се радва на огромна известност в Индия. Когато е в Белград, Раковски написа публикация в своя вестник против англичаните и издевателствата им против индийския народ. А те били в действителност потресаващи и злокобни – британците завързвали въстаниците по четирима пред дулото на оръдието, а телата им били разкъсвани по подобен метод, че околните им не можели да ги разпознаят. Подобно безчовечие не можело да остави революционера апатичен. Вестникът излиза на български и на френски. Публикациите му получават интернационален отзив, а индийците го припознават като съидейник и народен воин.

През 1998 година президентът Петър Стоянов открива българското учебно заведение в Делхи, което носи името Георги Раковски. Учениците от учебното заведение знаят обстоятелства за живота на българския възрожденец и учат за неговата емблематична персона. Подкрепата по това време на сложни тествания оказва въздействие и до през днешния ден. Неслучайно съществуват цели 12 учебни заведения, които носят името Георги Раковски. Забележителният възрожденец е и единственият българин с монумент в Делхи. Той се намира в двора на учебното заведение, което носи неговото име. В него учат над 850 деца.



Известни са ползите на Раковски към богатата индийска просвета и история. Интелектуалецът вдъхва кураж и повдига националното самочувствие на борещия се за духовно извисяване български народ с образци от историята, които са сходни с тези от античната индийска просвета. Той открива и разказва доста образци за роднинство сред българския език и санскрит, като намира и аналогии в актуалния български фолклор с божества и митични персонажи от индийската митология. Малцина европейски нации могат да се похвалят с такова благосъстояние. Раковски се осланя на визията за антична Индия като люлката на европейската цивилизация. Възрожденецът е първият българин превел санскритския епос " Панчатантра ".



Изтъкнатият котленец е енциклопедична персона и постоянно надвишава рамките на времето, в което живее. Владее 7 езика, 3 от които антични – персийски, арабски и санскрит. Говори се, че по това време е бил единственият българин, който знае Ригведа (древна индийска сбирка от ведически санскритски химни). Освен бунтовник, той е и публицист, публицист, етнолог, историк и архивар. Оставя отпечатък в областта на образованието, науката и печата.

Макар България и Индия да са надалеч една от друга, те от дълго време са свързани с обща нишка. Богатата история на двата народа  и битката им за самостоятелност ги трансформира в съидейници. Приликите се усилват, а разликите избледняват. Раковски е посрещан на всички места в Европа като високообразован интелектуалец. Видният възрожденец обаче упорства където и да е, преди всичко да го възприемат като българин и след това като европеец. Затова съумява да представи България по света по незабравим метод.

 
Ана Карима и женското пълноправие в България


 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР