В столичната галерия Лоранъ“ е подредена колекция от рисунки на

...
В столичната галерия Лоранъ“ е подредена колекция от рисунки на
Коментари Харесай

Работният процес на Иван Милев показва галерия Лоранъ

В столичната изложба „ Лоранъ “ е подредена сбирка от рисунки на огромния български художник Иван Милев (1897 - 1927). Неговият креативен път е къс, само че пълностоен и богат на търсения в разнообразни области на образните изкуства - както проличава и в тази галерия. Сбирката, с генезис от потомците на художника, е благосъстоятелност на галерията, която за първи път я показва обществено. 

Художникът е прочут най-много със своите живописни творби, в които неизмеримо и автентично „ създава може би най-самобитното изкуство в българската живописна школа “ и „ в няколко единствено години обогати нашето изкуство с скъпи съкровища “, написа за него проф. Димитър Аврамов. Посетителите в салона на ул. Оборище 16 ще видят главно подготвителни рисунки и скици за „ приказните съкровища “, правени с молив или креда.

Рисунката е най-разкриващата форма и най-прекият път към същността на художника, до неговото достоверно „ аз “. Представените над 40 листа с рисунки и ескизи на дървета, улици, човешки фигури, животни, архитектурни претекстове, пейзажни скици…  хвърлят светлина върху работния развой на създателя, похода му към натурата и полета на въображението му. Видими са влиянията на европейския сецесион, както и корените му, останали дълбоко в митовете и легендите на българския фолклор. 

Освен в живописта младият художник от Казанлък съумява да остави следи в театъра — като сценограф и създател на плакати, в литературата  — като илюстратор и оформител на книги, като декоратор… Работил е и върху планове за детски играчки. В някои от рисунките могат да бъдат разпознати набелязани хрумвания и фрагменти на известни негови творби, като „ Бежанци “, „ Баба Марта “, „ Хероят “ и други

Експозицията демонстрира и част от листовете, свързани с работата на Иван Милев по план, с който е взел участие в конкурса за паметник на Свободата на връх Шипка (1925 – 1926). Неговият проект е бил класиран на второ място. 

В изложбата има и автопортретна рисунка. А в случай че се вглеждате деликатно, вероятно ще откриете поне още една. За съпоставяне можете да употребявате банкнота от 5 лева. Днес Иван Милев е единственият представител на българските художници, чийто облик е върху банкнота в послание. Върху парите, издадени през 90-те, само че към този момент излезли от послание, имаше още двама художници (Захари Зограф - върху 1 лева и Владимир Димитров - Майстора, върху 10 000 лева.).

Предстои и издаването на азбучник към изложбата, с текст на Анелия Николаева (тя е измежду най-задълбочените откриватели на Иван Милев). Каталогът ще бъде отдаден на всички рисунки на художника, не единствено на тези, които можете да видите в Лоранъ.

Изложбата ще остане в салона на ул. „ Оборище “ 16 в София до 17 ноември.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР