В сряда в 14.00 часа в зала Изток“ под мое

...
В сряда в 14.00 часа в зала Изток“ под мое
Коментари Харесай

Караянчева: Ще има отворен дебат за Истанбулската конвенция

В сряда в 14.00 часа в зала „ Изток “ под мое управление ще има отворен спор за Истанбулската спогодба. Това сподели ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева на конференция в централата на ГЕРБ, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В изключителния брифинг в партийната централа участваха и двама министри - вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и правосъдният й сътрудник - Цецка Цачева.

Караянчева предложения на дебата всички народни представители, които се интересуват, правосъдния министър с нейния екип, НПО-тата, които се интересуват от това. Караянчева акцентира, че имат изключителна воля да създадат оптимално отворен спор, да срещнат всички, поканени са и представителите на вероизповеданията. „ Аз също съм провела диалози с някои от митрополитите, те също имат терзания. За да можем да изясним тази тематика и надлежно да ратифицираме конвенцията, когато обаче всички са уверени в това, което ще гласоподават народните представители ”, сподели ръководителят на Народно събрание. Конвенцията ще би трябвало да мине през допустимо повече парламентарни комисии.

На конференцията Екатерина Захариева акцентира, че една от двете съществени аргументи да свикат конференцията е тази да разсят всевъзможни спекулации, че Политическа партия ГЕРБ се е отказала от утвърждението на Истанбулската спогодба. Другата причина е да се опита да налеят „ малко здрав разсъдък в Българска социалистическа партия ”. Тя напомни, че европейските социалисти са едни от моторите на това Европейският парламент да поддържа тази спогодба с доста огромно болшинство. „ Много е необичайно това разминаване в позициите и когато сме в Брюксел поддържаме, когато сме в България се противопоставяме ”, сподели Захариева. Тя прикани хората деликатно да се срещнат, изключително депутатите в България с текстовете на конвенцията.

Цялото название на тази Конвенцията за предварителна защита и битка против насилието над дами и домашното принуждение. „ Терминът обществен пол в действителност е от 70-те години на предишния век термин, който значи разчупване на стандартите за двата пола – мъж и жена, наложените стандарти, които слагат дамата в неравноправно и подчинено състояние ”, сподели тя. „ Надявам се в идните разисквания, които ще създадем, българските социалисти да послушат водача на Европейските социалисти Сергей Станишев и да поправят политическата неточност, както той назова решението на Българска социалистическа партия през вчерашния ден ”, сподели тя.

Министърът на външните работи е безапелационна, че няма да се наложи изменение на конституцията. Тя изясни, че тази спогодба ще задължи да вземем за пример българската страна да обезпечи предварителна защита, да обезпечи подобаваща психическа помощ и за жертвите и за насилието, да вкара текстове в Наказателния кодекс, които да криминализират това, и да обезпечи домове за жертвите от принуждение, краткотрайни центрове за отбрана.

„ Към момента на край за междуведомствено разискване са два пакета от промени в българското законодателство - най-общо казано промени в цивилен закони и промени в наказателно-процесуални, които са все в тази посока за усилване на противодействието по отношение на актове на принуждение, съществени на пол ”, сподели правосъдният министър Цецка Цачева.

Тя уточни, че април 2016 година конвенцията бе подписана под изискване за следващо одобрение. „ Самата спогодба дава опция тя да бъде утвърдена със съответни запаси. Такова е и законодателното оферти, което бе утвърдено от Министерски съвет и изпратено на народните представители ”, сподели Цачева. „ Големият заключителен спор за наличието на конвенцията несъмнено би трябвало да се организира в българския парламент измежду и от законодателите - това са българските народни представители ”, съобщи Цачева. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР