В средата на седмицата между 14 и 21 ноември смъртността

...
В средата на седмицата между 14 и 21 ноември смъртността
Коментари Харесай

Витанов каза кога ще умират най-много българи от ковид

В средата на седмицата сред 14 и 21 ноември смъртността и броят дейни случаи в България от ковид ще доближат местни пикови стойности и се чака бавно да стартират да понижават (вторниците не ги броим). Много е значимо това понижаване като почне, да не стопира, тъй като тогава ще имаме спокойни коледни празници, написа във Facebook математикът проф. Николай Витанов.

Иначе положителните вести не престават. Базовото репродуктивно число към този момент пети ден е под 1.3. Тази заран е 1.199. Обхватът на болестта се уголемява, здравната система е в режим на техническо и кадрово претоварване, само че ще устиска. Какво ще им е на хората от първа линия и на поддържащите ги е различен въпрос. Тежко ще им е. Но можем да се гордеем с тях, споделя Витанов.

Друга положителна вест е, че знаците, характеризиращи разпространяването на болестта стопираха да порастват - замръзнаха на място, този за София-град дори падна и то не малко, което е добра вест. Стойностите обаче са си високи, което демонстрира, че новите случаи няма да намалеят внезапно. Но няма да станат и 20 000 дневно, за задачата знаците би трябвало да тръгнат внезапно нагоре, а те не го вършат. С две думи - експоненциалният напредък завърши - мечката заспа и в случай че не я дърпаме за опашката, ще си спи, изяснява математикът.

Най-напред картата на риска според проекта на Министерството на здравеопазването. Ситуацията си остава комплицирана - 27 области се чака да са на равнище 4, през тази вълна Кърджали ще е изоглавен от общата наклонност, както беше Видин при предходната вълна (винаги съм казвал, че пандемията е развой с памет - помните още панаира с кебапчета и сръбско във Видин, след който нещата там потеглиха на зле и още не може да се оправят. Обяснението е елементарна - системата има памет. Процесът не е от тези, дето ги има по учебниците по доктрина на вероятностите).

На прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост проблематичната област в Западна България се мъчи да се възвърне.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР