В средата на декември екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро ограничи сериозно водоподаването

...
В средата на декември екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро ограничи сериозно водоподаването
Коментари Харесай

Вдигат ограниченията за яз. Камчия, вода има

В средата на декември екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро ограничи съществено водоподаването от „ Камчия “ за ВиК-Варна. Причина бе безводието и все по-застрашителния спад на равнището на язовира. 40 дни по-късно обстановката към този момент е много друга и рестриктивните мерки за Варна бяха анулирани. Това следва да се случи и за Бургас, който също употребява лимитирани количества от към година, заяви " Флагман ".

Ситуацията в този момент е оптимистична, тъй като след изобилните превалявания през последния месец язовир „ Камчия “ бързо подвигна равнището си и към този момент гони 60% разполагаем потребен размер.

В парламентарната комисия по околната среда и водите в четвъртък Емил Димитров се обърна към народен представител от Българска социалистическа партия: „ Прав бяхте, като казахте, че дядо Боже се погрижи за Бургас. Много съм удовлетворен, имат за една година. Днес сме подписали незабавно да се усилят размерите. Когато има вода, би трябвало да я даваме, няма потребност да я пазим. За една година имат. “

Председателят на Комисията Ивелина Василева – бургаски народен представител от ГЕРБ, се обърна към министъра: „ Изключително значимо е това, което казахте, с цел да са сигурни жителите на Бургас и региона, че има задоволително количество води за задачите на питейното водоснабдяване. “

Емил Димитров обясни, че към този момент нарастването на позволеното водоползване е единствено за ВиК-Варна: „ Да, за Варна го усилих. Те желаеха още 300 хиляди кубика. Миналата година по това време Бургас и Варна имаха вода до Нова година. И ние започнахме ограничаване на използването от язовира. Общо за годината дадохме към 80 милиона. И те за 2020 година стигнаха, дори икономисахме да има вода до май месец (2021-а). “

Благодарение на преваляванията от последния месец в „ Камчия “ сега наличният потребен размер е 90 милиона куб. м., акцентира Ревизоро.

„ Ако употребяваме миналогодишния запас – 80 милиона, имаме за цяла година. Когато имаш за цяла година - най-малкото в режима, който е бил миналогодишен, - би трябвало да я пуснеш. Няма потребност да правиш икономии, в случай че имаш вода за цяла година. Така че незабавно сега, в който пристигна повече вода, ние ще увеличим и опцията за ползване, като, несъмнено, есента към този момент ще мислим, в случай че няма задоволително, по какъв начин да остане за по-дълго време в идната година. В момента имаме вода, колкото е оползотворена предходната година. Ами, несъмнено, че незабавно би трябвало да увеличим размерите “, добави министърът на околната среда и водите.

На въпрос единствено на Варна ли е повишен лимитът, той отговори: „ Варна си е поискала – нараснали сме им. А от 1 февруари – след 10 дни, ще дадем и на Бургас. “

Защо обаче е нужно да се усилва количеството, откакто сега се оправят и с тази вода?

„ Има го и този миг, тъй като те са употребили и по 12 милиона (кубика на месец), а предходната година останаха на 8. Но да не забравяме, че предходната година нямаше туристически сезон. Ако тази година има туристически сезон, тази вода ще ни стигне “, изясни екоминистърът.

Той изрази вяра да има още превалявания и язовир " Камчия " да е още по-пълен.

„ Аз желая той да прелива и да отива в другия язовир - „ Цонево “ („ Георги Трайков “), тъй като и там желая да има вода, тъй като този язовир е за Варна и за индустрията на Варна. Така че тази вода дано да я има, ще я разходваме елементарно. Когато я няма, би трябвало да има един неприятен като мен, който да каже „ понижаваме размерите “. Иначе още септември месец щяха да са останали без вода. А в този момент като има - ами несъмнено, че ще увеличим! На нас не ни е самоцел да понижаваме “, разяснява още Ревизоро пред „ Флагман “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР