В списание Proceedings of the National Academy of Sciences бе

...
В списание Proceedings of the National Academy of Sciences бе
Коментари Харесай

Коефициентът на интелигентност IQ започна да пада

В списание Proceedings of the National Academy of Sciences бе оповестено огромно проучване, показващо, че коефициентът на просветеност IQ през последните 10 години непрестанно се намалява.
Според обучение, „обратният резултат на Флин“ е обвързван с най-различни външни фактори. Например, с измененията в просветителните системи или въздействието на медиите. Засега никой не може да даде приемлив отговор.

През 1984 година американският академик Джеймс Флин разгласява в списание Psychological Bulletin публикацията „The mean IQ of Americans: Massive gains 1932 to 1978“. В нея се разказва забавен статистичен феномен – последователното повишение на IQ с 15 точки през последните четири десетилетия. Този растеж се следи освен в Съединени американски щати, само че и в другите страни. Но през последните години бе регистриран противоположния тренд – от ден на ден проучвания демонстрират, че от началото на 1970-те години IQ непрестанно пада . Неизвестно за какво тъкмо в този момент.

В новата научна работа са оценени данните на 730 000 души, информацията за които е събирани от 1970 до 2009 година. Изследването обгръща единствено мъжете, родени през интервала от 1962 до 1991 година. Възрастта на участниците в проучването е 18-19 години.

Средният IQ за родените през 1962 година е 99,5 точки, а за родените след седем години е към този момент 102,3. Това се съгласува с резултата на Флин. Но за родените през 1989 година мъже, IQ пада до 99,4 точки. Постепенно се образува тренд на непрестанен спад на IQ.

Психолозите не могат да дадат пояснение на новия феномен. Предполага се, че въздействие оказва миграцията, утежняване качеството на образованието както в учебните заведения, по този начин и в самите фамилии. Като доста евентуални аргументи се показват още влошеното хранене и здраве, както и мощното влияние на медиите.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР