В Специализирания наказателен съд днес стартира делото срещу бившия заместник-кмет

...
В Специализирания наказателен съд днес стартира делото срещу бившия заместник-кмет
Коментари Харесай

Тръгна делото срещу Евгени Крусев за Графа

В Специализирания углавен съд през днешния ден започва делото против някогашния заместник-кмет на София Евгени Крусев. От четирима извикани очевидци се яви единствено един - инж. Румен Борисов, изготвил първичния абстрактен и механически план за ремонта на столичната улица " Граф Игнатиев ".

Крусев дава отговор пред съда за ремонта на " Граф Игнатиев " за вреди малко под 1 милион лв.. Обвинението касае нарушение на служебните отговорности. Той може да получи сред една и осем години затвор. На днешното съвещание Крусев отхвърли да дава пояснения и съобщи, че ще направи това на по-късен стадий. Делото ще продължи още веднъж с разпити на очевидци на 9 октомври.

От показанията на очевидеца Борисов стана известно, че той е заложил в плана си виброизолационната поставка на трамвайните релси да бъде полиуретанова. Разбрал обаче, че се готви тя да бъде заменена с друга, формирана от нарязана гума и 10% полиуретаново лепило, което щяло да бъде нарушаване на Закона за публичните поръчки. След това предизвестил кмета Йорданка Фандъкова, която споделила на Евгени Крусев да се съблюдава плана. Борисов бил планувал по-скъпите полиуретанови подложки, тъй като му било казано от Общината, че парите нямали толкоз значение, а трябвало да се прави най-хубавото в света за момента.

Борисов си подал заявката за отвод от работа по плана, откакто на профилиран съвет се взело решение подложката да бъде сменена, както и настилката да не бъде от десетсантиметрови павета, а от петсантиметрови плочки. След това е бил препоръчан и признат план, който да размени неговия. Крусев сподели пред публицисти, че този съвет се състои от 29 специалисти и той нямало по какъв начин да се усъмни в компетентността им, решението им било единомислещо.

Също по този начин Борисов призна, че е имал контракт с фирма-доставчик на материали, в който имало уговорка той да получи %, в случай че въпросната компания бъде определена по планове за доставка, в които Борисов взе участие. Същата компания доставила трамвайните релси за ул. " Граф Игнатиев ". Съдът задължи очевидеца да даде контракта.

Пред медиите юрист Менко Менков, защитаващ Крусев, съобщи, че ще помоли прокуратурата да прегледа в допълнение това събитие. По думите му заложеният материал за подложки не отговарял на условията поради открити подпочвени води, защото " пиел вода " и " не дава отговор на изискванията ". Било потвърдено от предходен обект при метрото в " Овча купел " и било неприемливо да се приложи първичната поставка, тъй като щяла да се накъса и да се чува трамваят.

Инж. Румен Борисов уточни пред публицисти, че той " по-скоро " не би поставил актуалната поставка на трамвайните релси. По думите му тя би свършила работа единствено в случай че е към 50 мм. Той означи още, че сегашната поставка е с равнища по-лоша от полиуретановата, която той бил заложил. По думите му са спестени към 300 хиляди лева от тези промени.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР