В София ще се изгради уникален за България научноизследователски комплекс.

...
В София ще се изгради уникален за България научноизследователски комплекс.
Коментари Харесай

За 24 млн.: София изгражда биобанка за вируси

В София ще се построи неповторим за България научноизследователски комплекс. Комплексът е на територията на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Лабораторният комплекс е финансиран с поддръжката на Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “.

Модерният лабораторен блок ще има модерна лаборатория за работа с електронен микроскоп, за молекулярно-генетичен разбор, за морфологичен разбор, лаборатории с най-високо равнище за работа с бактерии и вируси, както и основаване на национална биобанка с вирусни и бактериални варианти и клинични проби от заболели с инфекциозни болести, сподели проф. Ива Христова, шеф на Центъра, преди подписването на протокола за разкриване на строителна площадка.

Основен бенефициент по плана е Центърът, а сътрудници в него са Институтът по микробиология към Българската академия на науките, Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт и лабораторията по клинична микробиология към Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи, уточни проф. Христова.

Заедно ще изградим Център за подготвеност, посредством който ще се подсигурява точна и бърза диагностика, която е от значително значение за практиката, и ще даде опция за ранно доказване на разнообразни вируси, биологични сътрудници, бактерии, гъбички и паразити. По думите ѝ по този метод ще има ранно ориентиране на терапия и влияние върху съответен извършител на обещано заболяване.

Ще се правят проучвания на микробна и вирусна устойчивост, на инфекциозния имунитет, сподели още тя. Предстои и обезпечаване на съоръжение, належащо за лабораториите.

Стойността на плана е 23 638 258 лева,  обезпечени от оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020, като 85% от финансирането е от бюджета на Европейски Съюз, а 15% - от националния бюджет. Срокът за осъществяването е шест месеца.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР