В София еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова заяви, че следващият

...
В София еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова заяви, че следващият
Коментари Харесай

На срещата ЕС - Западни Балкани в София на дневен ред беше правосъдието

В София еврокомисарят по правораздаване Вера Йоурова съобщи, че идващият мониторингов отчет за България ще бъде обективен и справедлив и не може да се чака констатациите в него да бъдат смекчени, поради идното българско председателство. Вера Йоурова взе присъединяване в годишната среща на министрите на правораздаването във формат Европейски съюз - Западни Балкани - под егидата на Естонското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Следващият мониторингов отчет от Еврокомисията - ще бъде обективен и справедлив и не може да се чака констатациите в него да бъдат смекчени - поради идното пред страната ни председателство на Европейския съюз. Това увери еврокомисарят по правораздаването Вера Йоурова, която е на двудневно посещаване у нас. Следобед Йоурова взе присъединяване в годишната среща на министрите на правораздаването във формат Европейски съюз - Западни Балкани - под егидата на Естонското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Еврокомисарят Вера Йоурова не сподели какво ще съдържа идният отчет, само че увери, че ще бъде обективен и справедлив. На въпрос по кое време Механизмът за съдействие и оценка може да отпадне, беше сбита.

Вера Йоурова: Не знам! Това ще е решение, което ще се базира на осезаемите резултати, които желаеме да забележим и на необратимостта и устойчивостта на промените в България и Румъния. Не мога да предскажа тъкмо какво ще има в отчета, само че считам, че ще бъде направена обективна оценка на напредъка, както и рекомендации по тази причина, което би трябвало да се предприеме в близко бъдеще.
По отношение на промяната в прокуратурата, Йоурова също прикани да се изчака отчетът през ноември.

Вера Йоурова: Всеки път, когато се срещна с господин Цацаров, и когато имам опция да обсъдя с него работата на прокуратурата, той е доста безапелационен и постоянно когато се срещна с него оставам с усещането, че всичко в България е ОК и по-късно виждам обстоятелствата, цифрите и резултатите и у мен се появяват подозрения дали в действителност всичко е прелестно. Всеки път, когато се срещна с господин Цацаров, му поисквам триумф и шанс да продължава с положителната работа и фактически да реализира действителни резултати.
Заради настоящия си опит в промените в правораздаването, които още са в ход - България и Румъния могат да са потребни за страните от Западните Балкани по пътя им към Евросъюза. Това беше коментирано на заключителната конференция след срещата на министрите на правораздаването. Акцент в нея е била отчетността на правосъдните системи.

 Вера Йоурова преди ноемврийския докла на Европейска комисия за България Вера Йоурова преди ноемврийския докла на Европейска комисия за България
Не мога да предвиждам какво ще написа в следващия отчет по механизма за съдействие и инспекция, само че ви убеждавам, че в случай че има прогрес, той ще бъде доб...
Цецка Цачева, министър на правораздаването: Тя е естествено продължение на декларирания ангажимент на България за по-тясно съдействие и поддръжка на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз и техните структури.
Присъединяването на страните от Западните Балкани към Евросъюза и правене на правила за структуриране на Европейската прокуратура - са измежду целите, които бяха обрисувани пред българското председателство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР