В сняг и киша обувките често прогизват, което уврежда кожата.

...
В сняг и киша обувките често прогизват, което уврежда кожата.
Коментари Харесай

Да импрегнираме сами кожените си обувки през зимата

В сняг и киша обувките постоянно прогизват, което поврежда кожата. Можем да го избегнем, в случай че ги поддържаме вярно с натурални средства.Дълго време кожените обувки са били считани за първокласен продукт, предопределен за висшата класа. В края на XIX век е почнало промишленото им произвеждане, което ги направило по-достъпни, само че не по-малко скъпи. Водени от спестовност, мнозина се научили да ги поправят сами. Освен това ежедневно чистели обувките, с цел да удължат живота им. Първо изчетквали добре тока, подметката и ръбовете. После намазвали обувките с багра и с мека четка или забрадка ги лъскали до искра.

През зимата скъпоценните обувки се радвали на специфични грижи. За да не се втвърди или напука кожата от студа и влагата, я импрегнирали с препарати лично произвеждане, за един от които ще ви разкажем през днешния ден.

Домашен препарат за непромокаеми кожени обувки

Настъргваме 80 г пчелен восък и 30 г избелен пчелен восък, прибавяме ги към 600 мл чист терпентин и постепенно загряваме на водна баня. Сипваме 30 г настърган сапун в 600 мл вода и загряваме до разтапянето му. С пламенно бъркане прибавяме сапунения разтвор към восъчно-терпентиновата примес до приемането на гладка маса. Пресипваме я в бутилка, запушваме компактно и към този момент имаме готово решение за импрегрниране на кожените обувки през зимата.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР