В случай на възникване на нов миграционен поток Турция вече

...
В случай на възникване на нов миграционен поток Турция вече
Коментари Харесай

Ердоган: Турция няма да се справи сама с нов мигрантски поток

В случай на пораждане на нов миграционен поток Турция към този момент не би могла да се оправи сама с него, а престоят на мигрантите на турска територия не би трябвало да се преглежда като единствения метод за решаването на казуса със сирийските бежанци.

Това съобщи президентът Реджеп Ердоган пред 6-ата конференция на министрите в границите на процеса от Будапеща, която се организира в Истанбул. Той означи, че формулата за зоната за сигурност, препоръчана от Анкара при започване на сирийския спор, съставлява допустимо най-практичният способ за връщането на бежанците.

Ердоган напомни, че по данните на Организация на обединените нации сумата, изхарчена от държавните средства на Турция за издръжката на бежанците, все още надвишава 37 млрд.долара. Турският водач акцентира, че миграцията е филантропичен и политически проблем, който визира и гаранциите за сигурността на страните. Изграждането на още повече високи стени, на още повече заграждения от бодлива тел няма да решат казуса с неконтролируемата миграция, съобщи той.

Според него ограничението на помощите за палестинските бежанци е неприемливо, а прекратяването им с опита те да бъдат приучени да живеят в беднотия и мизерия е нечовешко. Ердоган уточни, че през днешния ден в света мигрантите наброяват към 260 млн.души, а бежанците са над 25 млн. Тези числа порастват всеки ден поради икономическите проблеми, глада, гражданските войни, терористичните офанзиви и политическата неустойчивост, сподели той. Според него казусът с миграцията не може да бъде решен, до момента в който „ по света се нарушават човешките права, съществуват спорове и пропастта сред богатите и бедните се уголемява “.

Ердоган още веднъж подложи на рецензия опитите Турция да бъде упрекната в „ измисления геноцид на арменците “. „ По света, изключително на Запад, в този момент се води агитация към така наречен арменски геноцид. Ние споделяме, че с този въпрос би трябвало да се заемат историците. Никога през цялата си история народът ни не е бил съпричастен към геноцида на която и да е етническа група. В момента в Турция живеят към 100 000 арменци, единствено 40 000 от тях имат турско поданство. Ние не връщаме останалите в Армения, тъй като те са пристигнали у нас поради компликации, с които се сблъскват в личната си страна “, съобщи турският държавен глава.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи в словото си пред форума, че е пристигнало времето Европа да усъвършенства миграционната си политика. „ Европейските страни се сблъскват с два казуса по въпроса за миграцията. Преди всичко, това е настоящата миграционна политика на европейските страни, създадена в интервала след края на Студената война, предпоставяща ограничаващи и превантивни ограничения във връзка с мигрантите. Това би трябвало да се актуализира “, уточни той.

Според него вторият проблем е растежът на ксенофобските прояви и дискриминирането. „ Тази наклонност все по-често попречва позитивните старания на държавните управления. Страните в Европа са длъжни да се управляват от правилото за културното разнообразие като залог за единството на Европа. Процесът на миграцията би трябвало да се контролира, належащо е да се подхващат стъпки за обществената акомодация на мигрантите “, акцентира министърът.
Сойлу акцентира, че миграцията е събитие, присъщо на всички страни във всички интервали и е значимо не да се предотвратява потокът им, а процесът да се контролира. Световната общност не употребява целия си капацитет по въпроса, ние би трябвало да реализираме това край крайбрежията на нашите страни повече в никакъв случай да не намираме трупове на мигранти.

Вътрешният министър осведоми, че към 20 февруари т.г. в Турция под краткотрайна интернационална отбрана се намират 3 644 342 сирийски жители. През 2018 година на границите на страната са арестувани 28 003 бежанци, а в първите 5 седмици на 2019 година броят им е 16 523 души.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР