В случай на политическа промяна в Северна Македония, Преспанското споразумение

...
В случай на политическа промяна в Северна Македония, Преспанското споразумение
Коментари Харесай

РСМ обеща на Гърция, че ще спазва Преспанското споразумение

В случай на политическа смяна в Северна Македония, Преспанското съглашение с Гърция ще бъде спазвано от вероятно ново държавно управление в Скопие, увери министърът на защитата на страната, Славянка Петровска, в изявление за в. " Катимерини ". То беше обещано по време на визитата ѝ на Делфийския стопански конгрес.

" Това съглашение беше маркирано като едно от най-значимите достижения на Балканите през последните десетилетия и аз съм уверена, че, като оставим настрани политиката, всички политически партии, когато са в положение да съставляват държавното управление и страната, ще се задължат да съблюдават контрактуваното и подписаното ", сподели тя, визирайки съглашението от 2018 година, което постави завършек на траялия десетилетия спор за името с Гърция и проправи пътя за курса на Северна Македония към НАТО.

Позовавайки се на присъединението на Северна Македония към НАТО, тя настоя, че то ще послужи като щит против разпространяването на украинската рецесия в Западните Балкани.

" Погледнато от днешна вероятност, участието в НАТО за страните от Балканите е, много евентуално, най-хубавият метод да се подсигурява, че неустойчивостта в Източна Европа няма да се популяризира в нашия район ", сподели тя и акцентира още, че участието на Северна Македония в НАТО " е преференциално за Алианса като цяло, за обособените съдружници, само че най-много за мира, сигурността и стабилността на страната и района ".

Петровска означи също по този начин, че всички съдружници от НАТО са съгласни, че Алиансът би трябвало да ускори наличието си на източния си фланг.

" Това е належащо и се постанова от новата обстановка в региона на сигурността на европейския континент ", добави тя, като означи, че съживеното другарство с Гърция след подписването на съглашението от Преспа е разкрило неограничени благоприятни условия за съдействие, изключително в региона на защитата.

" Прехвърлихме отговорността за сигурността на нашето небе на съдружник, само че го направихме с чиста съвест, уверени в потенциала на гръцките въоръжени сили и готовността да защитят прилежаща съюзническа страна ", акцентира тя, цитирa news.bg.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР