В случай че сте попаднали на готварска книга от по-стари

...
В случай че сте попаднали на готварска книга от по-стари
Коментари Харесай

Гарни букет - всичко за ароматната билкова смес

В случай че сте попаднали на готварска книга от по-стари времена, несъмнено ще ви направи усещане, че в нея постоянно при описанието за приготвянето на супи и яхнии се загатват не съответни подправки, а се употребява израза корени за чорба.

Вероятно към този момент значете защо става въпрос, само че за незапознатите ще уточним, че преди време корените за чорба са се продавали под формата на връзка, съдържаща морков, целина и пащърнак. Всъщност и през днешния ден може да откриете тази ароматна комбина, известна като мирпоа, по магазините. Придаващи в действителност великолепен усет на съвсем всички обичайни нашенски супи, чорби и всевъзможни манджи.

Като се замислите обаче, сходна връзка аналогично може да бъде направена и от други подправки. Но за какво да я назоваваме връзка, а напряко букет от билки.

Ето за какво тук ще ви срещнем с френския еквивалент на нашенските корени за супи, който се назовава Гарни букет.

За сходен букет от подправки се приказва във Франция още от 17 в., когато няколко билки са били връзвани под формата на букет, добавяли са се по този начин при започване на готвенето, а към края му, когато към този момент са пуснали вълшебните си аромати, са били премахвани.

Предполага се, че класическият Гарни букет е произведение на френския готвач Жул Гоф, датиращо от 19 в. Той се е състоял от вързани с конец дафинов лист, магданоз и мащерка, които са оставяни да се готвят дружно със супата или ястието за към 10-15 минути и по-късно са премахвани.

Това време е изцяло задоволително за подправките да „ пуснат “ ароматите си, а премахването им от ястието се налагало за консуматорите му да не се затрудняват с предъвкването на билките.

Много по-късно Джулия Чайлд, бележит френски кулинарен откривател, разгласява в своя книга детайлности към историята и използването на Гарни букетите в кухнята. Тя ги разделя на огромен Гарни букет и дребен Гарни букет, като дребният е упоменатият към този момент от нас типичен Гарни букет, съдържащ единствено мащерка, дафинов лист и магданоз.

А що касае огромния Гарни букет, то той може с изключение на класическите съставки, да съдържа и всевъзможни други подправки съгласно желанието на съответния готвач.

 Гарни букет

Към огромните Гарни букети умерено могат да се прибавят целина, листа от праз лук или зелен лук, розмарин, риган и други

В взаимозависимост от това дали се подготвят месни или зеленчукови ястия, Гарни букетът може да бъде изработен от разнородни билки, като за рибните ястия в него може да бъде включена и лимонова кора.

Важното е всички съставки да са в действителност завършени като букет, който нормално е вързан със стебло от магданоз или целина и който в края на готвенето се изважда от ястието.

Тъй като към този момент сте стигнали до извода, че не е толкоз мъчно да тръгнете по стъпките на френските готвачи и сами да си приготвите Гарни букет, ще ви подскажем, че е доста по-лесно просто да си приготвите торбичка от марля, която да вържете сходно на бохча, и да напълните с обичаните ви подправки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР