В случай че няма напредък по отношение на върховенството на

...
В случай че няма напредък по отношение на върховенството на
Коментари Харесай

Елена Йончева: Европейският парламент може да съди Еврокомисията, за да действа спрямо България

В случай че няма прогрес във връзка с върховенството на закона – битката с корупцията, правосъдната промяна, медийната независимост и самостоятелност, е допустимо Европейският парламент да гласоподава втора резолюция за България. Вярвам обаче, че ще има прогрес. Бившите ръководещи от ГЕРБ към този момент са изцяло дискредитирани в Брюксел, даже в средите на ЕНП, макар че към момента обществено не го признават. Това сподели Елена Йончева, евродепутат от социалистите и демократите, в изявление за предаването „ ЕвроДикоФ “ на тв Евроком.

През октомври 2020 година, по нейна самодейност, Европейският парламент одобри резолюция за България, в която се показваше надълбоко страдание за обстановката с върховенството на закона в страната, както и взаимност с българския народ в неговите законни претенции и желания за правдивост, бистрота, отчетност и народна власт.

След задачата на мониторинговата група за народна власт в България на 23 и 24 септември, в която участваше и Елена Йончева, европейските депутати ще изготвят отчет, който ще бъде подложен на диспути в комисията LIBE, а, в случай че се реши – и в пленарна зала. Резолюциите са значими, тъй като след тях Европейската комисия към този момент не може да си затваря очите за протичащото се в страната.

Искаме европейските средства за медиите, да вземем за пример, да се разпределят транспарантно и съгласно професионални критерии, тъй като в този момент медиите получават парите от държавното управление, което ги трансформира в самобитни PR организации.

Затова разпоредбите би трябвало да бъдат наложени от Брюксел, както предложихме в резолюцията за свободата на медиите през ноември 2020 година, сподели Елена Йончева. Според нея сходни промени ще станат мъчно от България, защото всяко последващо държавно управление ще се изкушава да постъпва като ГЕРБ.

Тя напомни, че от началото на годината е в действие механизъм, който обвързва отпущането на европейските средства за страните членки със положението на върховенството на закона. Прилагането му зависи от Европейската комисия, само че до момента това не се е случило. В момента се приготвяме да стартираме правосъдно дело против комисията поради безучастие, сподели Елена Йончева.

През юни тя, дружно с други членове на мониторинговата група, желаеха Европейският парламент да прикани комисията да приложи механизма за обвързване. Резолюцията беше призната с голямо болшинство от 506 гласа. Определеният период обаче към този момент изтече. Изтече и интервалът на второто, публично предизвестие към Европейската комисия.

Следващият ход е завеждането на правосъдното дело. Амбицирани сме да го създадем. Това е стъпка, до неотдавна немислима, само че която договорите за Европейски Съюз ни дават право да предприемем, в случай че Европейската комисия продължи да си затваря очите за протичащото се с върховенството на закона в Полша, в Унгария, в това число в България, съобщи Елена Йончева в изявлението.

Тя посочи, че не желае България да бъде лишена от европейски средства, само че да има механизъм, който да принуди ръководещите, които и да са те, да реализират ефикасни резултати в битката с корупцията. Корупцията в България е систематична, тя е обир и е в основата на бедността в страната, разяснява Елена Йончева.

Темата за битката с корупцията в България ще бъде обсъждана на специфична конференция с присъединяване на европейски депутати, специалисти и публицисти, която Елена Йончева провежда в София на 12 октомври.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР