В следните редове ще се опитаме накратко да ви запознаем

...
В следните редове ще се опитаме накратко да ви запознаем
Коментари Харесай

Видове кореноплодни зеленчуци

В следните редове ще се опитаме в резюме да ви срещнем с най-известните за нас типове кореноплодни зеленчуци и с какво те са потребни за здравето ни.

Ряпа

В България се среща бяла, алена и черна ряпа и всички те са скъп източник на витамините В1, В2, Ц и Е. Макар мнозина да смятат черната ряпа за леко лютива, то тя е скъпа във връзка с запазване на сърцето ни, тъй като е доста богата на калий. Освен това една остаряла бабина и потвърдена рецепта за лекуване на кашлица с ряпа се отнася точно за черната ряпа.

Необходимо е единствено да я разрежете на 2 елементи, да издълбаете кладенче в нея, да капнете малко мед и след към 30 мин да започнете банкет на сока, който се е образувал в кладенчето ѝ (по 1 ч.л. на 3- 4 часа). Повярвайте, в действителност работи!

Цвекло

Истинска жал е, че в България се среща единствено корен цвекло, само че не и листата му. Последните са доста по-богати на фолиева киселина и желязо от подземната част на този зарзават и от тях се подготвят чудесни салати. Но пък корен от цвекло може да бъде употребяван както недопечен, по този начин и задушен или маринован. Да не забравим и че няма по какъв начин да приготвите един същински съветски борш без да добавите и малко цвекло към чорбата. Цвеклото е измежду най-полезните кореноплодни зеленчуци.

Пащърнак

 пащърнакът е тип кореноплоден зарзават

От този кореноплод се подготвят страхотни супи и яхнии, само че в случай че свикнете да го консумирате в недопечен тип, то тогава ще приемете в цялостна степен всички негови скъпи витамини и минерали, които са доста на брой. Той също по този начин работи добре на хората, страдащи от стомашни проблеми. Прибавяме и че е отличен афродизиак.

Целина

Никак не се чудете когато гледате по какъв начин по филмите хората, които са на диета или пък съблюдават някакъв здравословен режим на хранене, хрупат целината с все стъблата им, та чак ушите им пукат. Образно казано. Но не се изненадвайте от сходни подиуми, тъй като целината е доста богата на витамините А, В1, Б2, С и К, както и на магнезий, калий и желязо.

Алабаш

По състав той припомня този на целината, само че не е известно за какво е толкоз подценяван. Дори и да не ви харесва толкоз в сурово положение, то си представете какъв брой изтънчено ястия бихте получили в случай че напълните издълбани глави от алабаш с някаква плънка, запечете ги на фурна и ги поръсите с пармезан. Хем здравословно, хем хващащо окото ядене с апетитен кореноплод.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР