В Скопие бе открит официално български културно-информационен център. Трикольорната лента бе

...
В Скопие бе открит официално български културно-информационен център.
Трикольорната лента бе
Коментари Харесай

България откри културно-информационен център в Скопие /снимки/

В Скопие бе открит публично български културно-информационен център.
Трикольорната лента бе прерязана в 13 часа локално време /14 часа българско време/. Той ще се обитава в постройката на БКИЦ-Скопие на ул. Никола Вапцаров № 6, като до момента се намираше в българското посолство в македонската столица.



Центърът е открит според контракта, подписан сред някогашният външен министър Соломон Паси и някогашният македонски министър на културата Ганка Самуилова-Цветановска по стратегия за съдействие сред министерствата на културата на двете страни.
На събитието участваха посланикът на Европейски Съюз в Република Северна Македония Дейвид Гиър, културният министър Велислав Минеков, Антония Велева-директор на БКИЦ Скопие, българският дипломат Ангел Ангелов и други високопоставени посетители.
Открита бе и взаимна галерия „ Заедно II “. Изложбата включва картини на модерни художници от България и РСМ. За положителното въодушевление на гостите на събитието се погрижиха „ Квартет Destiny “ и Нина Николина.
„ Днес сме всички дружно – представители на България и на Северна Македония - с цел да покажем, че културата е значима за нашите две общества и е оня бранш от двустранните връзки сред нашите две страни, който ни сближава “, сподели в речта си на откриването шефа на БКИЦ Скопие Антония Велева.
По думите ѝ този център и галерията към него ще дадат опция за показване на огромен брой взаимни културни планове с присъединяване на създатели от двете страни.
„ Наше предпочитание и и упоритост е българският културно-информационен център в Скопие да бъде една от институциите с поддръжката на двете министерства на културата, която да сътвори причина за по-тясно съдействие и опознаване на представителите от културните среди “, сподели още Велева.
С представянето на българската просвета тук двамата министри и шефът на центъра се ангажират огромна част от събитията, проведени в клуба, да бъдат взаимни.
Културно-информационният център на Република България в Скопие възнамерява дружно с културно-информационният център на Република Северна Македония в София нов план, който да се реализира в края на тази година и началото на идната, ориентиран към показване на млади музиканти от двете страни.
 „ България отделя изключително внимание на развиването на културните взаимоотношения с сътрудниците си от Западните Балкани и на развиването на съдействието в тази област “, сподели от своя страна българският министър на културата Велислав Минеков. „ По обновената стратегия за съдействие сред България и Северна Македония бяха отделени средства за нови планове, което бе и мотивът българският културно-информационен център да разполага с по-големи пространства за показване на събития “.
Между България и РСМ действа конвенция от 2003 година, която планува основаването на Културно-информационен център на България в Скопие и надлежно на РСМ в София. /БГНЕС
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР