В Швеция също звучи българска музика. Хор „Перуника”, основан от

...
В Швеция също звучи българска музика. Хор „Перуника”, основан от
Коментари Харесай

Шведски хор пее български народни песни

В Швеция също звучи българска музика. Хор „ Перуника”, учреден от музиканта Михаил Делчев, пее българки национални песни. Магията на нашия фолклор печели нови фенове измежду скандинавците.

Песента „ Дилмано Дилберо” се извършва от 20 вокалистки от Стокхолм. Те са хор „ Перуника”, обединени от любовта към обичайния български фолклор. Основател и началник на вокалния отбор е Михаил Делчев, който работи в Дания и Швеция.

„ Основахме го преди 4 години и 1 месец. Огромно предпочитание и интерес има към българския фолклор”, споделя той.

Шведските хористки от отбор „ Перуника” гостуват за трети път в България. На 1 ноември те показаха някои от най-красивите национални песни в Първо студио на Националното радио.

„ Аз изпълнявах обичайната шведска църковна музика. Преди няколко години научих, че в Стокхолм се търсят хористи, които да пеят български фолклор. Тогава си спомних, че съм чувала за фамозния отбор „ Мистерията на българските гласове”, и си споделих: „ Обожавам тази музика, би трябвало да се занимавам с това!”, споделя Корин Теттерис – вокалист в хора.

Снимка: btvnovinite.bg
Въпреки сложната ритмика и характерните мелодии, всяка певица от хор „ Перуника” е влюбена в нашата фолклорна музика. Интересуват се от точния превод на всяка дума и се стремят да пеят без шведски акцент.

„ Хубавото и забавното е, че Швеция е една пееща страна, тъй че за тях хоровото изкуство не е непозната материя. Напротив, те пеят от напълно, напълно дребни в училище”, изяснява още Михаил Делчев.

„ Аз имам по-нисък глас, а шведската фолк музика се извършва от по-високи гласове, съвсем фалцет. Това не е моя жанр, аз избирам да пея с цялостни гърди, както се извършва българския фолклор. И в хор " Перуника " се почувствах на мястото си, мога да употребявам целия диапазон на гласа си”,казва и различен вокалист – Юсефин Яноксон.

Снимка: btvnovinite.bg

„ За нас е по този начин, всекидневие, че по този начин се пее, само че за тях смесицата от това, което е надживяло времето, което е едногласна мелодия, пречупено през погледа на модерни композитори е нещо необикновено като комбиниране на актуалност и минало. И тъкмо това ги е привличало неудържимо много”, показва още диригентът Михаил Делчев.

Хор „ Перуника” е дипломат на нашия фолклор по целия свят. След срещите си с българската аудитория, певиците се завръщат за концерт в Стокхолм на 17 ноември.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР