В сградата на Софийската митрополия днес се състоя среща между

...
В сградата на Софийската митрополия днес се състоя среща между
Коментари Харесай

Патриарх Неофит прие шефа на парламента на Грузия

В постройката на Софийската митрополия през днешния ден се състоя среща сред българския патриарх Неофит и ръководителя на Народното събрание на Грузия Иракли Кобахидзе, който е на посещаване в страната. Това оповестиха от Българската патриаршия.

" Нашите два народа имат доста положителни и приятелски връзки един към различен. Целта на тези наши срещи е взаимоотношенията да бъдат задълбочени, както и връзките сред народите ни и нашите държавни управления. Много сме задоволени, че освен в исторически проект, само че и към днешна дата, че имаме доста положителни взаимоотношения сред нашите две страни. Много сме щастливи, че нашите църкви са в извънредно положително другарство, тъй като то се опира на Православието и на православната ни религия. Тъй като тази обща религия дефинира идентичността и на двата народа, това е и нещото, което ни сближава и основава добра основа за положително и мощно другарство ", е споделил ръководителят на грузинския парламент.

Кобахидзе е припомнил и историческите връзки сред двете страни, като е загатнал за историята на Бачковския манастир, учреден от братя грузинци. Той е споделил, че мотото, което стои над българския парламент - " Съединението прави силата ", е същото като мотото на Народното събрание в Грузия. " Ако засилим тези наши връзки, тогава ще бъдем по-силни дружно, а взаимоотношенията и усилването на връзките сред Българската черква и Грузинската е основно дело в това сливане ", е споделил Кобахидзе.

Патриарх Неофит припомнил и за своя среща с грузинския патриарх Илия Втори, който е изключително обичан от своето паство в Грузия. " Нашият патриарх е духовният ни лидер и има доста огромно въздействие измежду обществото в Грузия. Тъй като имаме демографски проблем в Грузия, откакто той разгласи своята акция да кръщава всяко едно трето дете, нацията ни се усили. Благодарни сме му, че ускорява вярата в народа ни ", е споделил Иракли Кобахидзе.

Българският патриарх Неофит е изпратил и сърдечни поздрави на патриарха на Грузинската черква патриарх Илия Втори. " Много сме признателни за това, което той прави за народа в Грузия ", е споделил Негово светейшество.

На срещата е бил подложен и въпросът за поклонническия туризъм, като е било обърнато внимание на Поклонническия център към Софийската митрополия, който планува бъдещи поклоннически пътувания в Грузия. Споменато е било за големия интерес от страна на българи към Грузия, както и на грузинци към България, както и за концепцията за основаване на пряк полет до Грузия, което ще спомогне за по-доброто и бързо пътешестване до страната.

В срещата са взели участие също Мелнишкият свещеник Герасим, който е основен секретар на Светия синод, Белоградчишкият свещеник Поликарп - викарий на патриарх Неофит, и архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР