В Северозападна България положението остава тежко след обилните валежи, паднали

...
В Северозападна България положението остава тежко след обилните валежи, паднали
Коментари Харесай

Северозападна България под удара на водната стихия

В Северозападна България ситуацията остава тежко след изобилните превалявания, паднали през последните дни и провокирали редица наводнения, съобщи БГНЕС.

В Берковица улиците не престават да припомнят повече реки, а на местата, където водата се е изтеглила има тиня и кал, които пречат в допълнение на придвижването.

Помощ на потърпевшите от водната буря в Берковица оказват и военнослужещите от Сухопътни войски. С 10 профилирани машини те разчистват пътната и сериозната инфраструктура, както и речното корито на река Раковска.

На терен в помощ на хората от Берковица през днешния ден са 66 военнослужещи от 10-и механизиран батальон-Враца, 55-и инженерен полк-Белене и 91- ви инженерен батальон-Пловдив. Общ началник, координиращ взаимните старания на военнослужещите от Сухопътни войски е командирът на Трето бригадно командване полковник Митко Балтов.

Въпреки неподходящите метеорологични условия, все по-голяма част от пътната инфраструктура в града е разчистена, а хилядите чували с пясък, пренесени от военнослужещите на ръка, укрепват дигите на реката.

Днес в градчето дойде общественият министър Иванка Шалапатова. Тя разгласи, че още този месец потърпевшите ще получат еднократна помощ до 1512 лева

" Сумата ще бъде отпусната на нуждаещите се незабавно след утвърждение на заявките им от страна на Агенцията за обществено подкрепяне ", сподели тя и посочи, че от тази година размерът на еднократната помощ е привързан с линията на беднотия и сумата може да покрие извънредно належащите разноски на потърпевшите семейства. " Това са артикули от първа нужда като питейна вода, медикаменти, храна “, означи още министър Шалапатова.

Тя заяви, че паралелно с паричната помощ е стартирана опция за поддръжка на фамилиите от засегнатите райони и посредством Агенцията по заетостта. „ По поръчка на общината и с финансиране от Министерството на труда и обществената политика безработни хора ще оказват помощ на засегнатите семейства с действия като разчистване, извършване на покупки, съгласуваност на помощите и други належащи потребности. При нужда имаме подготвеност за ангажирането на спомагателни хора “, изясни министърът на труда и обществената политика.

Иванка Шалапатова увери, че е основана цялостна готовност и съдействие сред институциите на национално и локално равнище.

Тежко е положението във врачанското село Лиляче. От сутринта са отворени пътищата Враца - Лиляче, както и Криводол - Лиляче. Дейностите по отводняване на засегнатите парцели продължава.

Обявено е бедствено състояние в община Димово, където има наводнени домове и разрушени улици.

След миналия през региона на гр. Дунавци мощен дъжд и преливане на река над дигата, са наводнени към 60 къщи и дворове, водата на другите места е с друго равнище от 60 см до 100 см. Към момента на терен работят 3 екипа (с 4 мотопомпи) от РДПБЗН – Видин - правят действия по отводнявания в изби и дворове. На място е и шефът на РДПБЗН – Видин. Евакуирани са хората от ниската част на града. Няма сведения за бедстващи хора. Реката се е прибрала в коритото си.

Нови значителни количества дъжд - сред 60 и 70 литра на кв.м. са се изсипали тази нощ над област Монтана, съобщи регионалният шеф Валери Димитров. Към 12:00 часа 7 екипа от РДПБЗН - Монтана правят действия по отводнявания в изби и дворове в селата: Крапчене, Трифоново, Сумер, Долно Белотинци, Гаврил Геново и Боровци.

Осигурено е непрестанно наблюдаване на язовирите „ Клисурица “, „ Хр. Смирненски “ и „ Огоста “, благодарение на хидромодул се прави при нужда изпускане на водите. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР