Радев е най-слабият в политическо и дипломатическо отношение президент, който

...
Радев е най-слабият в политическо и дипломатическо отношение президент, който
Коментари Харесай

Христо Костов от Мадрид: На България липсва силна консервативна партия – „Синя България“ е този шанс

Радев е най-слабият в политическо и дипломатическо отношение президент, който България е имала след 1990 година

Младото потомство, което пораства отвън родината, съставлява богат източник на гении и запаси за страната ни, споделя пред Faktor.bg претендентът за евродепутат

Д-р Христо Костов е доцент по история и интернационалните връзки в IE University и Schiller International University, Мадрид, Испания. Автор е на три книги и редица научни и енциклопедични публикации в интернационалните издания.

Интервю на Мая Георгиева

-Г-н Костов, вие сте доцент по история и интернационалните връзки в IE University и Schiller Мадрид, Испания, по какъв начин се озовахте в листата за претендент депутати за Европейския парламент на „ Синя България‘?

-По мое лично предпочитание влязох в листата след диалог с доктор Петър Москов. Той ме предложения да вземам участие като част от гражданската квота и за мен беше чест да приема. Въпреки че пребивавам и работя в Испания, аз проследявам всекидневно новините в България. Това е моята татковина и се надявам в най-скоро време да се върнем там с жена ми и децата ни.

-С какво концепциите на „ Синя България “ са по-привлекателни и близки за вас от тези на другите партии и обединения от десния набор?

-Приоритетите на „ Синя България “ са и мои цели. За разлика от другите партии от десния набор, „ Синя България “ има дясна, само че консервативна дясна ориентировка и мисля, че мощна консервативна партия е нещо, което липсва в България. Идеологията на ГЕРБ е сложна за дефиниране, до момента в който ППДБ е несъмнено демократична коалиция от партии. Освен това, „ Синя България “ разчита на хора с чисто минало и не включва в листите си някогашни Държавна сигурност сътрудници или охранители на Тодор Живков. Не може в предишното да си бил охранител на Тодор Живков, а през днешния ден да твърдиш, че си десен политик. Това за мен е парадокс.

-Как оценявате българската позиция и поддръжка за Украйна, притеснително ли звучат за европейските ни сътрудници залитанията на презеидента Радев в интерес на Русия и политиките на Кремъл?

-Аз съм извънредно удовлетворен, че макар всевъзможни вътрешнополитически борби, формалната българска позиция продължава да бъде градивна по отношение на Украйна. България продължава да поддържа Украйна морално, дипломатически и материално посредством експорт на оръжие и друга помощ. Дори към този момент и нашата черква оказва помощ на Украйна да извоюва духовна самостоятелност от съветската православна черква. Това е доста значимо, тъй като в случай че Украйна падне в съветски ръце, това може да докара до непредвидими последствия и домино резултат. Така ще се окаже, че интернационалното право и интернационално откритите и приети граници нямат никакво значение. Значение още веднъж ще има единствено правото на силата към което интензивно се стреми Путин. А опорките на съветската агитация от сорта по какъв начин Украйна и Западът предизвикали Русия да нападне, или по какъв начин Украйна била съветската Македония са просто смехотворни. Ако следваме тази логичност, ще се върнем още веднъж в Средновековието. Буквално всяка страна в Европа може да твърди, че в миналото в предишното някой от съседите, а от време на време и всички са взели част от нейната територия. И какво следва? Безкрайни войни? Нали по тази причина имаме интернационално право. Колкото до Радев, това е най-слабият в политическо и дипломатическо отношение президент, който България е имала след 1990 година Нашите сътрудници в Европейски Съюз и НАТО не са удовлетворени от неговите мнения, несъмнено, само че въпреки това неговата позиция няма кой знае какво значение, тъй като към момента сме парламентарна, а не президентска република. Щетите за България са по-скоро репутационни. Радев има и навика да приказва едно пред родна аудитория - доста по-прокремълски, и много по-сдържано, когато е в Европа. Но, да си спомним още веднъж, кой оказа помощ на Радев два пъти да бъде определен за президент?! Десни партии като ГЕРБ, предлагайки слаби претенденти, както и популистите от Има Такъв Народ и сякаш дясната Продължаваме промяната, които за втория мандат безусловно постлаха алено чердже пред Радев.

-Историята и интернационалните връзки са тясната ви компетентност – по какъв начин Европа и в частност България могат да отслабят и противодействат на засилващото се въздействие на проруски, популистки и националистически обединения?

-Знаете ли, в случай че погледнем още веднъж какво се е случило преди 90-100 години, ще забележим, че едни популисти и крайни националисти като Хитлер и Мусолини идват на власт и доста хора ги поддържат по това време. Защо?! Ами доста просто, рисковите условия водят на власт екстремисти. Когато инфлацията галопира, а заплатите стоят на едно място и безработицата и бездомниците се усилват, хората търсят крайни решения. Разбира се, че сходни популисти и екстремисти не могат да решат проблемите, само че хората в отчаянието си се обръщат към тях. Сега като бонус, изключително в Западна Европа, има стотици хиляди и даже милиони незаконни имигранти, които се усилват всекидневно, а мейнстрийм партиите не вършат нищо или по-лошо - усилват налозите, с цел да има за повече обществени помощи. Именно по тази причина аз имам вяра, че в случай че обичайните партии стартират да работят още веднъж за просперитета на хората и гласоподавателите видят възстановяване на виталния си стандарт, усмиряване на инфлацията и прецизен надзор на имиграцията към Европа, няма да има никаква причина хората да търсят опция в лицето на странни популистки и неофашистки партии. А, „ Синя България “ приканва тъкмо към връщане към обичайните полезности. Само по този начин можем да върнем доверието на гласоподавателите. В България, несъмнено, има още един мощен колорит - обичайно мощната съветска агитация, която е залегнала и в образованието. Но този въпрос също може да се реши. Понякога полицията и ДАНС просто би трябвало да си свършат работата, изключително когато приказваме за случаи, в които академични учител приканва за „ денацификация на България “ от Путин и войските му или някой различен мечтае обществено за оповестяване на Варненска национална република. Във всяка друга страна на Европейски Съюз сходни хора биха били мигновено задържани за национално изменничество.

-Как в Европа се възприемат възгласите „ Македония е наша “ и „ България на три морета ", проповядвани от партии като „ Възраждане “? Какъв би трябвало да е нашият метод и позиция?

-Това провокира усмивки на състрадание и страдание. България може да реализира доста повече за идеята си в Северна Македония и въобще за външнополитическите си цели, в случай че българските дипломати работят настойчиво и непрекъснато в една посока, без кресливи лозунги. Костадинов звучи като миниверсия на Путин. От друга страна, обаче, това не значи, че би трябвало да позволим на нашите съседи от Северна Македония да вършат каквото си желаят и непрекъснато да унижават България. България има интерес да види задачите Западни Балкани интегрирани в Европейски Съюз и НАТО, само че това не би трябвало да става за сметка на българските национални ползи. Северна Македония би трябвало да съблюдава всички подписани контракти с България, включително и така наречен френско предложение, което допуска вписването на българите в конституцията на страната. Докато това не се случи, Северна Македония не може да стартира договаряния за Европейски Съюз, без значение какво е българското държавно управление в София. Аз чакам и всеки един български евродепутат да отстоява българските ползи по този метод. За образец могат да ни бъдат гърците. Веднага щом новата северномакедонска президентка не загатна Северна като част от името на страната и гръцкото държавно управление насочи остро предизвестие към управляващите в Скопие. За мен персонално тази тематика е доста близка, тъй като и докторската ми дисертация е отдадена на македонската имиграция в Торонто, 1900-1996. Благодарение на работата ми по тематиката аз разкрих доста документи на български имигранти от географската област Македония и техните сдружения в Торонто на български език и по какъв начин те са били фалшифицирани и показани като македонски документи, написани на македонски език. Но вместо да викам истерично „ България на три морета “, аз издадох книга на британски език по тематиката, както и глави от книги и публикации на български, британски и италиански език. И в този момент Wikipedia цитира книгата ми като източник в към 70 публикации на британски език и на доста други езици, с цел да се удостовери българската еднаквост на редица исторически фигури от географската област Македония. Една бърза инспекция с „ Chris Kostov “ в Wikipedia потвърждава, че дейното писане по тематиката Македония изключително на британски език, води до доста повече положителни резултати, в сравнение с фалцетни закани по какъв начин Македония е наша и ще си я вземем.

-Вие сте несъмнено единственият претендент народен представител, който упорства политиците и партиите да се насочат към крипто вложителите – каква ниша се отваря там?

-В тази сфера Европа изостава и аз мисля, че това е неточност. Обърнете внимание, че Тръмп приема дарения в разнообразни крипто валути и намерено приказва, по какъв начин ще направи по този начин, че да задържи 50 милиона американски крипто вложители в Америка. А топ американски капиталови фондове намерено влагат в крипто валути. Крипто промишлеността непрестанно се развива и предлага голям брой благоприятни условия за основаване на работни места, стимулиране на софтуерните нововъведения и поощряване на финансовата непоклатимост.

Първо, насочването към крипто вложители може да притегли забележителен капитал към eвропейската и в частност към нашата българска стопанска система. Тъй като криптовалутите и блокчейн технологията не престават да печелят известност, нараства броят на хората, които влагат в цифрови активи в целия Европейски Съюз и в България. Чрез основаването на удобна регулаторна среда и насърчаването на приемането на крипто, ние можем да се възползваме от този възходящ пазар и да подтикваме икономическия напредък.

Второ, крипто промишлеността може да подтиква софтуерните нововъведения. Блокчейн технологията, която е в основата на криптовалутите, има капацитета да революционизира разнообразни браншове, в това число финанси, опазване на здравето, ръководство и други Чрез привличането на крипто вложители и насърчаването на потреблението на блокчейн технологии, можем да насърчим предприемачеството и да подтикваме основаването на нови бизнеси.

И най-после, насочването към крипто вложители може да способства за финансовата непоклатимост. Традиционните финансови системи от време на време могат да бъдат неефективни и мудни, само че блокчейн технологията предлага бързи, сигурни и транспарантни транзакции. Чрез консолидираното на крипто и блокчейн технологии в нашата финансова система можем да подобрим успеваемостта и да насърчим финансовата непоклатимост. Можете сами да ревизирате какъв брой е коствал един апартамент в София през 2014 и какъв брой в този момент, в лв. и след това в Биткойн. А Европа несъмнено има потребност от нововъведения. Но единственото, което следя сега, е по какъв начин данъчните служби в разнообразни европейски страни желаят да се доберат до крипто активите на техните жители, че да могат да им наложат и на тях 40-50% налози.

-Работите интензивно с български студенти и нашата общественост в чужбина, по какъв начин оценявате младото потомство, което пораства отвън Родината?

-В чужбина има доста умни български деца, които се гордеят със своя генезис и считат България за татковина, даже и да не са родени в нея. Това е един голям необработен капацитет и България би трябвало да го употребява в бъдеще. И нямам безусловно поради, че българи от чужбина би трябвало да стават главно политици в България. Младото потомство, което пораства отвън родината, съставлява богат източник на гении и запаси за България. Въпреки че може да не са родени в страната, тези младежи носят мощна връзка с корените си и постоянно играят дейна роля в популяризирането на българската просвета, история и обичаи в интернационален проект.

Като човек, който работи с български студенти и нашата общественост в чужбина, виждам, че тези младежи са мощно стимулирани, адаптивни и световно осъзнати. Те са израснали в мултикултурна среда, което им е дало опция да придобият разнороден набор от познания, умения и вероятности. Този опит ги оборудва с скъпи качества, които могат да бъдат от изгода за тяхното персонално развиване и за напредъка на нашата страна.

Едно от главните провокации, пред които са изправени тези младежи, е поддържането на мощна връзка с родината си. Често те се сблъскват с компликации при консолидираното в новата си среда, като в същото време резервират своята еднаквост и връзка с България. Като общество е извънредно значимо да разпознаем и подкрепим напъните на тези младежи да останат свързани с родината си, като в същото време употребяват уменията и ресурсите, които са придобили в чужбина.

За да използваме по-добре капацитета на това младо потомство, би трябвало да насърчим разговора и съдействието сред българите в чужбина и тези, които живеят в страната. Това може да стане посредством начинания, които предизвикват културния продан, професионалното развиване и общественото включване. Освен това би трябвало да създадем удобна среда за завръщане и кариерно развиване в България, като подсигуряваме, че младежите разполагат с благоприятни условия за личностно и професионално израстване. С наслада бих желал да споделя също, че от ден на ден млади българи изявяват предпочитание да се върнат в родината след дипломирането си.

 2024-06-09_Izbori.jpg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР