До 30 млн. лева ще е размерът на държавната гаранция

...
До 30 млн. лева ще е размерът на държавната гаранция
Коментари Харесай

Държавата гарантира 30 млн. лв. за студентски заеми

До 30 млн. лв. ще е размерът на държавната гаранция за заеми на студенти и докторанти през 2025 година, реши държавното управление на днешното съвещание.

Целта на студентското кредитиране е разширение на изискванията за достъп до виеше обучение, като се дава опция на жители на Република България и от други страни, членки на Европейския съюз, жители на страни от Европейското икономическо пространство и на Конфедерация Швейцария, да аплайват за банков заем.

Очаква се през идната година 132 390 студенти и докторанти в държавните и частните висши учебни заведения в страната да се възползват от приемане на заем.

От използването на програмата за кредитиране през 2010 година до момента 22 378 студенти и докторанти са се възползвали от тази опция. Сключените заеми са в общ размер на 165 557 025 лв..

Държавата има подписани типови контракти за кредитиране на студенти и докторанти с шест банки.

На днешното си съвещание държавното управление реши да отпусне и 2.7 млн. лева за стипендии на възпитаници в 75 учебни заведения в 34 общини.

Това са учебни заведения, чиито ученици имат високи резултати на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика за интервал от пет образователни години.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР