В сектора на Airbnb войната в Украйна предизвика голяма активизация,

...
В сектора на Airbnb войната в Украйна предизвика голяма активизация,
Коментари Харесай

IT компании настаняват украински служители в Airbnb в София

В бранша на Airbnb войната в Украйна провокира огромна активизация, сподели Борис Павлов, ръководител на Асоциацията за туристически парцели и нововъведения, която сплотява компании и притежатели, които отдават парцелите чартърен краткосрочно.

Някои прозорливи IT компании изведоха от Украйна в България стотици свои чиновници и резервираха жилища за тях. Това стартира още при започване на предходната седмица. Във вторник и сряда бяха проведени чартърни полети - преди нашествието в четвъртък и преди в петък Украйна да вкара възбрана за мъже от 18 до 60 години да напущат страната.

В нашия случай (на компанията му Flat Manager б.р.) съвсем всички жилища са наети от IT компания, чиито хора дойдоха с чартър в четвъртък сутринта. Първо бяха на хотел, в този момент са чартърен за две седмици. Ние сме запазили за тях и идващите две, с цел да не се постанова да се местят, в случай че решат да останат. Освен това още преди да стартира войната имаше хора, които самостоятелно търсеха жилища за три - шест месеца, а към този момент има и запитвания за дълготраен наем. Такава е обстановката и при доста други оператори от бранша, прибавя той.
Във вторник и сряда бяха проведени чартърни полети - преди нашествието в четвъртък и преди в петък Украйна да вкара възбрана за мъже от 18 до 60 години да напущат страната, споделя Борис Павлов, ръководител на Асоциацията за туристически парцели и нововъведения. Реклама
В цялата страна има стотици, а може би към този момент и хиляди стаи и жилища, които се оферират за бежанци, в доста от случаите безплатно. Обществото има подготвеност да ги одобри. Те знаят, че в България има места за настаняване за тях.

Почти всеки ден има проведени рейсове сред Румъния и Украйна. Индивидуални бусчета транспортират украински бежанци, главно дами и деца, до точки, където могат да отседнат. Проблемът е, че сега множеството хора нямат опция да изоставен градовете си и да дойдат дотук, добави той.

Във вторник и Airbnb.org разгласи самодейност, че дава 100 000 места за настаняване безплатно за украинци, като поема за своя сметка заплащането за притежателите и застраховката. Засега обаче това важи единствено за страните, които граничат с Украйна и България е отвън самодейността, добави Павлов.

От скоро следим интерес от украинци да наемат. В Народно събрание " Недвижими парцели " има хора, които се пробват да ги настаняват и търсят хора, искащи да дават парцелите си безплатно или чартърен, споделя ръководителят на сдружението Добромир Ганев.
Реклама
Той прибавя, че е имало и запитвания, от вида " Какво да върша, в случай че си дава парцела безплатно и след това наемателите не желаят да го освободят ". Становището на юридическите им съветници е, че в тази ситуация украинците нямат формален статут на бежанци, и процедурата в тази ситуация е като с български жители - по Закона за отговорностите и договорите.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Боряна Генчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР