В САЩ започнаха възпоменателните церемонии, с които се отбелязват 20

...
В САЩ започнаха възпоменателните церемонии, с които се отбелязват 20
Коментари Харесай

Америка почита жертвите на 11 септември

В Съединени американски щати започнаха възпоменателните церемонии, с които се означават 20 години от атентатите на 11 септември 2001 година, проведени от „ Ал Кайда “ атентати на 11 септември. Събитието се отбелязва с мемориални церемонии в Ню Йорк, Пенсилвания и в региона на Вашингтон, като президентът Джо Байдън ще взе участие и в трите. По традиция възпоменанието в Ню Йорк стартира с минута безмълвие сега, в който първият похитен аероплан се вряза в Световния търговски център. След това бяха изчетени имената на всички починали. В церемониите дружно с три президентски двойки - Байдън, Обама и Клинтън, вземат участие хиляди близки на жертвите. В тях се чака да се включи и президентът Джордж У. Буш, който ръководеше страната по време на атентатите.

Над 1100 от починалите в атентатите близо 3000 души остават неидентифицирани. В навечерието на 20-ата годишнина бяха разпознати две жертви от сринатите кули на Световния търговски център - Дороти Морган от Хемстед и мъж, чиито близки не желаят самоличността му да се разкрива. Само в Ню Йорк жертвите бяха 2753. 220 починаха при другите два атентата - във Вашингтон и в Шанксвил, Пенсилвания.

В навечерието на годишнината с видеообръщение американският президент Джон Байдън уважи паметта на починалите и означи появилите след атентатите подвиг и обединяване на нацията. Но Байдън също приказва и за появилите се „ тъмни сили “ на човешката природа като яд и боязън към мюсюлмани, довели до разцепление в страната. За американския президент най-важният урок от атентатите е, че обединяването е най-голямата мощ.

„ Обединението не значи да имаме вяра в едно и също нещо. Трябва да имаме фундаментална религия един в различен и в тази нация. Ние сме неповторими в международната история, тъй като сме единствената нация, основана на концепцията, че всеки един е основан еднакъв на другите и отношението към всеки би трябвало да е заслужено, всеки да е равнопоставен. Това е задачата пред нас “, сподели Байдън. 

Заедно с първата дама американският президентът през днешния ден ще е в Ню Йорк и Шанксвил, Пенсилвания.

Според информация от Белия дом от предходната седмица те ще бъдат и в Пентагона, където ще се включат в събитие с присъединяване вицепрезидента Камала Харис и нейния брачен партньор.

В Ню Йорк дружно с президента Байдън на Кота нула ще участва и някогашният президент Барак Обама, при който Байдън бе вицепрезидент в продължение на два мандата.

Атентатите доведоха до най-дългата война на Съединените щати, която завърши наскоро със подиуми на безпорядък и обезсърчение. Официално Вашингтон показва, че първопричината за войната - намирането на уредниците на атентатите, е била отстранена и оставането в Афганистан не е било целесъобразно. Но в обществото се задават въпроси дали изтеглянето не е било преждевременно.

" Заплахата против Съединени американски щати от задгранични терористични организации не е изчезнала след атентатите на 11 септември 2001 година, вместо това тя се промени и към нея бяха добавени нови провокации ". Това се показва в публикация на ръководителя на Федералното бюро за следствия на Съединени американски щати (ФБР) Кристофър Рей, оповестена в  The Washington Post.

Според него, с помощта на координираните дейности на американските управляващи след атентатите на 11 септември, Съединени американски щати съумяха да избегнат „ следващата огромна офанзива от непозната терористична организация на американска територия “. „ Но не трябва да си вършим илюзии: опасността не е изчезнала, както ни подсетиха нападението на „ Ислямска страна и трагичната гибел на 13 смели американски военнослужещи и съвсем 200 афганистанци в Кабул предишния месец. Напротив, през последните 20 години, когато технологиите се развиха и светът става все по-взаимосвързан, познатите закани се трансформират и се появяват нови “, предизвестява Рей.

Ръководителят на ФБР означи, че по-специално обстановката се усложнява от обстоятелството, че планирането на терористични офанзиви е станало по-лесно с помощта на развиването на интернет. „ Тероризмът в този момент се популяризира със скоростта на обществените медии “, акцентира той. Освен това се появяват нови закани, в това число в киберсферата. За да противодейства на тези закани, държавното управление на Съединени американски щати още веднъж се нуждае от по-тясна съгласуваност, в това число ангажираност с частния бранш и физически лица ”, акцентира Рей
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР