В събота, 11 ноември, представителят на израелската армия Даниел Хагари

...
В събота, 11 ноември, представителят на израелската армия Даниел Хагари
Коментари Харесай

Изнасилвания, „Ислямска държава“, „Моята Борба“ и други лъжи – как Израел загуби всякакво доверие

В събота, 11 ноември, представителят на израелската войска Даниел Хагари сподели на конференция, че Израел е умъртвил „ терорист “, който е попречил евакуацията на 1000 цивилни от болница „ Ал-Шифа “.

Обвиненията нямаха доста смисъл. Дори съгласно стандартите на израелската агитация, подправянето на такава информация без даване на подтекст или доказателства в допълнение способства за утежняването на доверието в Израел в интернационалните медии и неговия имидж по света.

Само ден по-рано Си-Ен-ЕН цитира неназован американски чиновник, който споделя в дипломатическа депеша: „ Имаме доста да губим на осведомителното полесражение “

Дипломатът имаше поради репутацията на Съединени американски щати в Близкия изток, в действителност в целия свят, която през днешния ден е в плачевно положение заради сляпата поддръжка на Съединени американски щати за Израел.

Разменени функции

Този недостиг на доверие е забележим в самия Израел. Според разнообразни изследвания на публичното мнение, освен израелският министър председател Бенямин Нетаняху губи доверието на израелците, само че и целият израелски политически хайлайф.

Често срещана смешка измежду палестинците в наши дни е, че израелските водачи подражават на арабските водачи от предходни арабско-израелски войни, говорейки за подправени победи и неоснователни триумфи на военния фронт.

Например, когато Израел бързо изтласка арабската войска на всички фронтове през юни 1967 година с цялостната поддръжка на Съединените щати и Запада, водачите на арабските армии, несъмнено, оповестиха по радиото, че са на „ портите на Тел Авив. "

Съдбите като че ли са се обърнали. Абу Обейда и Абу Хамза, военни представители надлежно на бригадите „ Ал Касам “ и бригадите „ Ал Кудс “, дават доста подробни доклади за характера на борбата и загубите на настъпващите израелски сили в своите постоянни и дълго чакани изказвания.

Израелските военни, въпреки това, приказват за идни победи, убийства на анонимни „ терористи “ и заличаване на безчет тунели, без да дават никакви доказателства. Единствените предоставени „ доказателства “ са умишлени офанзиви против лечебни заведения, учебни заведения и цивилни здания.

Така до момента в който изказванията на Абу Обейда съвсем постоянно са последвани от добре продуцирани видеоклипове, документиращи систематичното заличаване на израелски танкове, няма такава документи в поддръжка на изказванията на израелската войска.

Отвъд бойното поле

Но въпросът за надеждността на Израел или по-скоро неналичието на доверие към него не поражда единствено на бойното поле.

От първия ден на войната палестински лекари, чиновници на гражданската отбрана, публицисти, блогъри и даже елементарни хора снимат или записват всички военни закононарушения на Израел в цялата обсадена Ивица Газа. И макар продължаващото прекъсване на интернет и електричеството от израелската войска в Газа, палестинците съумяха да проследят всички аспекти на продължаващия геноцид на Израел.

Точността на палестинския разказ принуди даже американски чиновници, които в началото се съмняваха в палестинските данни, в последна сметка да признаят, че палестинците в последна сметка споделят истината.

Барбара Лийф, помощник-държавен секретар по въпросите на Близкия изток, сподели пред Камарата на представителите на Съединени американски щати на 9 ноември, че броят на хората, убити от Израел по време на войната, евентуално е „ по-голям от оповестения “.

Наистина, Израел губи доверие всеки минал ден, дотам, че първичните неистини на Израел за случилото се на 7 октомври в последна сметка се оказаха пагубни за цялостния имидж и доверието на Израел на интернационалната сцена.

Изнасилване, „ Ислямска страна “ и „ Моята Борба “.

В еуфорията от демонизирането на палестинската опозиция като средство за оправдаване на израелския геноцид в Газа, израелското държавно управление и военни, а по-късно публицисти и даже елементарни хора, бяха въвлечени в невиждана акция, целяща да показа палестинците като „ човекоподобни “ животни ” – по думите на израелския министър на защитата Йоав Галант.

Няколко часа след събитията и преди началото на следствието Нетаняху приказва за „ обезглавени бебета “, за които се твърди, че са осакатени от Съпротивата. Галант твърдеше, че „ млади девойки са брутално изнасилени “, даже някогашният основен боен равин Израел Вайс декларира, че е " видял бременна жена с раздран стомах и разрязано бебе ".

Дори по този начин нареченият " сдържан " президент на Израел Исак Херцог направи странни изказвания на 12 ноември. Запитан за израелските въздушни удари над Газа, Херцог сподели, че книгата „ Моята Борба “, написана от Адолф Хитлер през 1925 година, е открита в " детска стая ". в северната част на Газа.

И, несъмнено, имаше многократни препратки към флагове на „ Ислямска страна “, които по някаква причина бяха развявани от бойци на ХАМАС, когато влязоха в Южен Израел на 7 октомври, наред с други приказки. Фактът, че „ Ислямска страна “ е върл зложелател на ХАМАС и че палестинското придвижване направи всичко допустимо, с цел да отстрани всяка опция за „ Ислямска страна “ да пусне корени в обсадената Ивица Газа, наподобява нямаше нищо общо с непоследователната агитация на Израел.

Както може да се чака, израелските, американските и европейските медии повториха изказванието за връзка сред ХАМАС и „ Ислямска страна “ без рационална полемика или минимална инспекция на обстоятелствата.

Но с течение на времето израелските неистини към този момент не можеха да устоят на натиска на истината, излизаща от Газа, документирайки всяко безчовечие и всяка борба и отмивайки всички измислени израелски обвинявания.

Повратната точка в продължаващата поредност от израелски неистини може да е била офанзивата против болница „ Ал-Ахли “ в град Газа на 17 октомври. Докато мнозина с горест одобриха и към момента пазят израелската неистина, че болничното заведение е била ударена от ракета на Съпротивата, кървавият темперамент на клането, оставило гибелта на стотици хора, беше сигнал за пробуждане за мнозина.

Един от многото въпроси, които породиха след клането в болничното заведение, е следният: в случай че Израел беше в действителност почтен в своята версия на събитията по отношение на случилото се в болничното заведение, за какво бомбардира всяка друга болница в Газа и продължава да го прави седмици наред?

Израелската „ Хасбара “ е анулирана

Има аргументи, заради които израелската агитация към този момент не е в положение да въздейства дейно на публичното мнение, даже в случай че мейнстрийм медиите не престават да застават на страната на Израел, в това число когато последният прави геноцид.

Първо, палестинците и техните поддръжници съумяха да „ анулират “ Израел посредством обществените медии, които за първи път потиснаха проведените пропагандни акции, постоянно провеждани от името на Израел в главните медии.

Анализ на онлайн наличие в известните обществени мрежи е изработен от израелската платформа за инфлуенсър маркетинг „ Хюманз “. Проучване, оповестено през ноември, признава, че „ до момента в който 7,39 милиарда изявления с произраелски тагове бяха оповестени в „ Инстаграм “ и „ Тик Ток “ предишния месец, 109,61 милиарда изявления с пропалестински тагове бяха оповестени в платформите през същия интервал. “ Това значи, съгласно компанията, че пропалестинските възгледи са 15 пъти по-популярни от произраелските.

Второ, самостоятелните медии, палестински и други, предложиха други възможности на тези, които търсят друга версия на събитията от тази, която се развива в Газа.

Само един самостоятелен палестински публицист от Газа, Мотаз Азайза, съумя да притегли повече от 14 милиона почитатели в „ Инстаграм “ за един месец със своите репортажи на място.

Трето, „ изненадващата офанзива ” от 7 октомври лиши Израел от самодейността освен във връзка с самата война, само че и в оправдаването на войната. Наистина, тяхната геноцидна война против Газа няма съответни цели, само че няма и съответна медийна акция за отбрана или опрощение на тези неопределени цели. В резултат на това израелският медиен дискурс наподобява променчив, инцидентен и от време на време даже саморазрушителен.

И най-после, бруталността на израелския геноцид в Газа. Ако съпоставим лъжите на израелските медии с ужасяващите закононарушения, които Израел е направил в Газа, няма да намерим никаква правдоподобна логичност, която би могла безапелационно да оправдае клането, разселването, глада и геноцида на беззащитните нации.

Никога израелската агитация не се е проваляла толкоз зрелищно и главните медии не съумяха да защитят Израел от гнева на света – в действителност, кипящата ненавист – против ужасяващия израелски режим на апартейд. Последствията от всичко това сигурно ще повлияят на метода, по който историята помни войната на Израел против Газа, която остави десетки хиляди почтени цивилни мъртви и ранени.

Цяло едно потомство, в случай че не и повече, към този момент е формирало усещане за Израел като режим, направил геноцид “ и никакви бъдещи неистини, холивудски филми или репортажи на лъскавите списания няма да могат да смекчат това усещане.

По-важното е, че това ново усещане евентуално ще принуди хората да преразгледат освен възгледите си за сегашното и бъдещето на Израел, само че и за предишното – самата основа на ционисткия режим, който самичък по себе си се основава единствено на неистини.

Превод: В. Сергеев

Поход за мир, 26.11.23г., 14.00ч., НДК:  https://www.facebook.com/events/368621645621417/?active_tab=discussion

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР