В Русия масовите ваксинации срещу коронавирус ще започнат след броени

...
В Русия масовите ваксинации срещу коронавирус ще започнат след броени
Коментари Харесай

Как ме ваксинираха с руската ваксина. Наш колега разказва

В Русия всеобщите имунизации против ковид ще стартират след броени дни. Наш сътрудник се включи в тестванията на " Спутник V ". Защо реши да взе участие, каква е процедурата и какви са страничните въздействия? Ето описа му:

Още през септември в интернет набираха претенденти: " Станете доброволец при тестванията на нова ваксина против Ковид-19 ". По това време още нямаше доста информация за имунизацията " Спутник V ", а и инфекциите в Русия не бяха толкоз доста. В края на ноември обаче обстановката радикално се промени - броят на новозаразените набъбна мощно. И мои другари се заразиха, а положението им беше тежко. Това ме накара да поема риска и да се включа в тестванията.

Какво ми описаха преди да ме имунизират

На уеб страницата на московските градски управляващи открих формуляра, който трябваше да попълня, с цел да вземам участие в теста. В него се питаше дали към този момент съм се заразявал с новия ковид, дали през последните 2 седмици съм контактувал със инфектиран човек и дали имам хронични болести. Здравната работа оповести, че хора, които към този момент са прекарали Ковид-19, не трябва да се имунизират. Седмица по-късно по телефона ми споделиха, че мога да отида в московската болница " Шадкевич " на прелиминарен обзор.

Там лекарката първо ме разпита дали напоследък съм приемал някакви лекарства, искаше да разбере също дали имам алергии и какви интервенции са ми били правени досега. Тя ми връчи 16 страници с информативен материал и в резюме ми обясни наличието му.

В информацията се споделяше да вземем за пример, че цел на проучването е да ревизира успеваемостта и сигурността на тестваната ваксина Gam-COVID-Vac, по-известна с комерсиалното име " Спутник V ", а също и да се откри какъв имунитет основава тя. В предклинични тествания тя била тествана върху животни - като хамстери и морски свинчета. При тях била потвърдена както сигурност, по този начин и успеваемост, до момента в който върху хора потвърдена била към този момент единствено сигурността.

Научих, че общо 40 000 души ще вземат участие в проучването: на 30 000 души ще бъде инжектирана имунизацията, а на 10 000 души - плацебо. Втората доза ваксина се инжектира 21 дни след първата. Доброволците са длъжни да водят дневник за положението си. Други условия няма. Има обаче и друго редом проучване, в което лекарката ми предложи да вземам участие. Тя ми изясни, че главното проучване не ревизира един значим фактор - способността на имунизацията да основава антитела, които да обезвреждат вируса - т.е. имунитет. Тази инспекция се прави в спомагателния тест. За присъединяване в него страната заплаща по 8500 рубли - към 93 евро. За задачата всеки доброволец дава по 95 мл кръв. Аз взех решение да вземам участие и в това проучване.

Застрахователна лавица за всеки участник

" Макар че присъединяване в проучването не Ви заплашва, е планувана специфична застраховка за всеки участник ", изясни ми още лекарката. В нея се споделя, че при положение на гибел упоменатите от мен лица - в тази ситуация родителите ми - ще получат два милиона рубли, т.е. 22 000 евро. В случай че имунизацията докара до неработоспособност, те ще получат - според от степента на увреждането - сред 500 000 и 1,5 млн. рубли - т.е сред 5500 и 16 500 евро. А в случай че се стигне единствено до утежняване на здравословното ми положение без настъпване на неработоспособност, компенсацията ще е от 300 000 рубли - т.е. 3300 евро.

След като подписах, че съм подготвен да вземам участие в проучването, ми направиха тест за СПИН, сифилис, Хепатит С и B, както и ПСР-тест и теста за антитела против ковид. Урината ми също беше изследвана - с цел да се порвери дали съдържа останки от лекарства. След като се оказа, че всичките ми резултати са положителни, бях позволен до имунизиране.

Седем дни по-късно пристигна и моят ред за слагане на имунизацията. Първо ме записаха, след това прекосих през четирите стадия - предоставяне на кръв за проучването за антитела, имунизиране, лекарски обзор, отмора в специфична стая.

Ваксината се съхраняваше в два хладилника на съветската компания " Pozis " при минус 28 градуса. Един подобен ледник коства към 16 000 евро. А откакто ми инжектираха имунизацията, трябваше да полежа половин час в прилежащото помещение, тъй като след имунизацията на някои от доброволците им спадало кръвното налягане. При мен обаче подобен резултат не се появи. Казаха ми също, че е допустимо по-късно да подвигна температура. В този случай трябвало да взема парацетамол. Освен това ме помолиха да не сътворявам деца през идващите три месеца, тъй като действието на имунизацията над сперматозоидите още не било проучено. Връчиха ми документ, че съм взел участие в пробната имунизация и ме изпратиха у дома.

Какво усетих след имунизацията

Едва когато се прибрах вкъщи, прочетох какви други реакции е имало измежду участниците в пробните имунизации. В обществените мрежи бяха оповестени някои техни известия. В деня на инжектирането на имунизацията или на идващия ден някои от хората имали температура и болки в мускулите.

В седем вечерта, откакто си потеглих от работа, аз също почувствах главоболие, леко настинка и световъртеж, само че взех решение, че си втълпявам след всичките разкази на други участници, които бях изчел. Късно вечерта обаче към този момент нямаше никакво подозрение, че тялото ми реагира на имунизацията. Температурата ми се увеличи до 38,6, а болките в мускулите се усилиха - всичко това бе неприятно, само че въпреки всичко означаваше, че съм получил точно ваксина, а не плацебо. Взех парацетамол, както ми бе предложено, записах признаците в моя цифров дневник и легнах да дремя. На идващия ден температурата ми бе спаднала до 37 градуса, а още един ден по-късно бяха изчезнали и всички останали странични недоволства.

След три седмици ще ми инжектират втората доза от " Спутник V ", а към 42 дни след първата инжекция се чака организмът ми да е основал антитела. На въпроса дали тези антитела могат дейно да унищожат вируса към този момент обаче няма финален отговор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР