Активизиралият се вулкан в югозападната част на Исландия продължи и

...
Активизиралият се вулкан в югозападната част на Исландия продължи и
Коментари Харесай

Вулканът до исландския град Гриндавик втори ден бълва лава и пепел

Активизиралият се вулкан в югозападната част на Исландия продължи и през днешния ден да бълва пепел и лава за втори следващ ден, само че се чака вятърът да отнесе облаците от отровни газове надалеч от столицата Рейкявик, съобщи Ройтерс, базирайки се на локалните управляващи.

Според Исландската метеорологична работа изригването - петото от декември предходната година - е най-мощното в региона, откогато вулканичните системи на полуостров Рейкянес се активизираха преди три години, откакто бяха неподвижен в продължение на близо осем епохи.

В близкия град Гриндавик още веднъж беше издадена заповед за евакуация , както и в известната туристическа атракция Синята лагуна - геотермален спа център навън.

Вулканичната активност късно нощес отслабна, само че остана постоянна през нощта, се споделя в изказване на службата за гражданска отбрана. Не се оповестява за потърпевши.

" Днес се чакат ветрове от запад и тогава замърсяването може да се популяризира на изток над Южна Исландия ", посочи организацията.

Според датчиците за фини прахови частици качеството на въздуха остава " доста положително " в столицата и покрайнините ѝ, до момента в който измервателна станция, ситуирана покрай изригването, сподели, че равнището на замърсяване е " нездравословно за чувствителни хора ".

Вчера изригналата лава се стичаше над главния път, водещ към Гриндавик, а фотоси от локалните медии демонстрираха, че той е отчасти затрупан от черна скална маса.

По данни на метеорологичната работа потоците от лава са достигнали и до дигите, построени към Гриндавик, като са отклонили потока от разтопени скали на запад към града.

Районът към Гриндавик е част от вулканичната система Свартсенги . Вулканът изригна през февруари и март. Изригването на 8 февруари засегна водопровод и остави без отопление и топла вода хиляди хора, напомня Асошиейтед прес.

В Исландия, която се намира върху вулканична верига в Северния Атлантически океан, постоянно има изригвания и управляващите имат опит в оправянето с тях. Най-разрушително през последните години бе изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл през 2010 година, при което в атмосферата бяха изхвърлени големи облаци пепел и това докара до затваряне на въздушното пространство в огромни елементи от Европа, отбелязва АП.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР