В Румъния е най-големият музей на писаните яйца в света.

...
В Румъния е най-големият музей на писаните яйца в света.
Коментари Харесай

Знаете ли къде е най-големият музей на писаните яйца?

В Румъния е най-големият музей на писаните яйца в света. Принадлежат му 30 000 експоната. Повече от половината са подредени в 106 витрини, останалите могат да бъдат открити в кралски домове и частни сбирки от към 110 страни.

Музеят се намира в Молдовица, окръг Сучава, и носи името на своята основателка - пластичната художничка Лучия Кондря. Той може да бъде прегледан виртуално и сплотява декорирани яйца от 56 страни. Открит през лятото на 1993 година, през днешния ден обгръща повърхност от 500 квадратни метра и седем зали и е вписан в Международното управление на Мишлен и е награден със звезда. В него има и яйца, събрани от селата от покрайнината. Някои датират от 1883 година Има и яйце от Полша на 300 години.

“Страстта ми се зароди още като бях дете. Помня, че тогава имаше не повече от 15 модела за декорация на яйца. Все молех вуйна ми да направи нещо по-различно, да излезе от рамката. Днес във витрините в музея съм изложила традицията и душата на занаятите на Румъния. Мога да обрисувам кръст от една елементарна отвесна линия - знак на живота, и от една елементарна хоризонтална - линия на гибелта ", споделя Лучия. В нейна запазена марка са се трансформирали яйца с орнаменти, имитиращи дантела, и такива с детайли от румънските национални носии.

Истински бижута крие и Музеят на яйцата, ситуиран във Вама в сърцето на региона Буковина. На повърхност от 800 квадратни метра, той съдържа над 11 000 яйца от 79 страни, подредени в 22 стъклени витрини. Цяла витрина е отделена за яйца с доста остарели претекстове и шарки от Вама, за чиято декорация са употребявани растителни цветове.

В сбирката, която принадлежи на пластичната художничка Летиция Оршивки, има яйца на птици, яйца на влечуги, огромни и дребни яйца (ему, нанду, костенурки, крокодил, фламинго, щраус, яребица, врабче, гълъб) или порцеланови яйца. Желаещите могат да се научат да украсяват великденски яйца със знаци от Буковина под управлението на Летиция в работилницата на музея.

Третият музей на писаните яйца е в Чоканещи в Сучава. Създаден през 2007 година по самодейност на локалната администрация, той пази 3000 яйца в Дома на културата. Повечето принадлежат на локални занаятчии и са изрисувани с шарки, които локалните хора имат по къщите си. Най-старият експонат датира от 1941 година, показват от Българска телеграфна агенция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР