В резултат на сериозна кадрова промяна уредникът на отбранителната индустрия

...
В резултат на сериозна кадрова промяна уредникът на отбранителната индустрия
Коментари Харесай

Защо са направени кадровите промени в правителството на Русия

В резултат на сериозна кадрова смяна уредникът на отбранителната промишленост с сан на вицепремиер Юрий Борисов се реалокира на поста началник на “Роскосмос ”, а Денис Мантуров, началник на Министерството на индустрията и търговията, зае неговото място. Новият заместник-ръководител на държавното управление направи политическо изказване - беше решено да се премине от безусловно пазарна индустриална политика към политика за отбрана на софтуерния суверенитет. Как би станало това?

В петък президентът Владимир Путин взе решение за няколко кадрови промени. Вицепремиерът Юрий Борисов, който отговаряше за военно-промишления комплекс и осъществяването на държавната отбранителна поръчка, се реалокира на поста общоприет шеф на държавната корпорация “Роскосмос”. На този пост Борисов размени Дмитрий Рогозин.

В същото време ръководителят на Министерството на индустрията и търговията Денис Мантуров беше утвърден за вицепремиер, като резервира министерския си пост. Това предложение беше направено от министър-председателя Михаил Мишустин, Държавната дума поддържа самодейността на изключително съвещание. " Задълженията на Борисов ще бъдат трансферирани на Мантуров ", сподели държавен източник. Агенцията напомня, че в ранга на вицепремиер Борисов е управлявал (освен отбранителната индустрия и отбранителните поръчки) въпросите на промишлеността, софтуерния и нуклеарния контрол и развиването на системата ГЛОНАСС.

Освен това отговорностите, които в този момент са трансферирани на Мантуров, включват: военно-техническо съдействие с непознати страни, обезпечаване на националната защита, правоприлагане и мобилизационна подготовка на Руската федерация, правоприлагане, гражданска отбрана и развиване на държавната граница. Освен това от юли предходната година, когато на всеки от вицепремиерите беше избран федерален окръг, Юрий Борисов ръководеше районите на Урал, където са съсредоточени доста предприятия от отбранителната индустрия.

Преминаването на някогашния организатор на отбранителния комплекс Борисов на поста началник на “Роскосмос” демонстрира, че в този момент осъществяването на военната стратегия ще стане главно в аерокосмическата промишленост на Русия, счита Иля Крамник, боен специалист, откривател в ИМЕМО на РАН.

Подобно мнение изрази и политологът Михаил Виноградов. Според него „ такива кадрови промени могат да демонстрират допустима смяна към подсилване на военния съставен елемент на галактическата промишленост “.

Трябва да се означи, че Мантуров в изявлението си в Държавната дума сложи специфичен акцент върху работата по обезпечаване на отбранителната дарба на въоръжените сили - „ освен във връзка с специфична военна интервенция, само че и за възстановяване на бъдещето на актуалните оръжия, които ще бъдат създадени и доставени. "

„ Основата през днешния ден или гръбнакът на промишлеността, както беше и остава, е отбранителната промишленост, която извършва доста значими задания “, акцентира Мантуров. „ Ще продължим да развиваме пълномощия и области, които ще обезпечат боеспособността на въоръжените сили на Руската федерация. Ръководителят на Министерството на индустрията и търговията, наред с други неща, загатна проектите за възкръсване на такава стратегически значима и тясно обвързвана промишленост като електронното инженерство.

В същото изявление пред депутатите Мантуров направи значимо изказване, което приказва за новата тактика на изпълнителната власт. Правителството е единомислещо в мнението си, че е належащо да се направи завой от „ безусловно пазарна индустриална политика към политика за обезпечаване на софтуерен суверенитет “, акцентира ръководителят на МПТ преди назначението си за вицепремиер.

Мантуров приказва за това по какъв начин ще се случи този поврат на процедура. До есента Министерството на индустрията и търговията ще създаде стратегия за поддръжка на предприятия, които са фокусирани върху основаването на артикули, които обезпечават софтуерен суверенитет. Програмата ще вземе поради заеми с рента до 7% годишно, преференциални условия за научноизследователска и развойна активност (изследователска и проектантска работа), преференциално данъчно отнасяне, обезпечаване на търсенето на артикули, които се създават и създават в бъдеще, в това число отплата за отстъпки за пилотни партиди артикули и тяхното стартиране на пазара.

Евгений Минченко, президент на едноименния информационен холдинг и учител във Факултета по международна политика на Московския държавен университет, споделя, че съветската стопанска система може да следва един от трите пътя на развиване.

„ Първият вид е това, което се назовава “бизнес както обикновено” - в този случай да се прави същото, което нашето държавно управление правеше преди, само че Денис Валентинович сподели през днешния ден, че това е невероятно. Вторият сюжет - Държавно обмисляне на квадрат, залог на огромните компании с държавно присъединяване - в действителност държавен капитализъм. Третият вид е опит за вложение на държавни запаси в развиването на стопанската система, най-вече в поддръжка на дребния и междинен бизнес “, сподели Минченко и добави, че множеството специалисти считат третия вид за най-благоприятен.

На Мантуров се разпореждат доста огромни упования - да извърши същинска реиндустриализация, да започва нов промишлен взрив, акцентира икономистът Василий Колташов. Той означи: „ Мантуров направи доста значимо изказване: неговата демократична икономическа политика не отхвърля пазарните механизми, само че не съответствува изцяло с концепцията за свободен пазар, конкуренция и икономическо развиване, учредено на държавна невмешателство. Мисля, че може да се назова „ неомеркантилен “ модел.

Според специалиста същността на тази скица е, че страната организира политика на протекционизъм във връзка с своите предприятия. „ Например, свободният пазар в Русия по някаква причина не сътвори промишлено инженерство. В резултат на това страната в този момент заявява: тук аз слагам задачата и върша проекти. Целта на Мантуров ще бъде да развива заместването на вноса в леката и тежката индустрия, по-специално в машиностроенето “, сподели експертът.

Според политолога Марат Баширов, съдейки по речта на Мантуров, действителният бранш на съветската стопанска система ще развие някакъв аналог на японските „ дзайбацу” или южнокорейските „ чеболи” – конгломерати от предприятия от разнообразни браншове, обединени от единна организационна конструкция. Освен това Баширов обърна внимание, че Мантуров прикани „ да се занимаваме не със заменяне на вноса, а с изпреварване на вноса, осигурявайки нашата софтуерна самостоятелност “. Решаването на такива огромни задания е допустимо със основаването на планови офиси в държавното управление и към този момент упоменатите аналози на " дзайбацу " или " чебол " в действителния бранш, счита Баширов.

Военно-промишленият комплекс минимум се нуждае от промяна, означи Колташов. „ От началото на специфичната интервенция съветската отбранителна промишленост се появи почтено - тя сподели, че приложените планови и пазарни механизми се оказаха подобаващи “, сподели специалистът.

Освен това, добави събеседникът, когато бъдат освободени новите територии на Украйна, Мантуров ще би трябвало да сътвори там стопански структури, да построи индустриални и логистични вериги - да сътвори огромни играчи с вероятност за излизане на международния пазар. „ Разположените там предприятия на Ринат Ахметов, Дмитрий Фирташ, Игор Коломойски ще бъдат национализирани за връзката на тези олигарси с нацисткия режим “, акцентира събеседникът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР