В решението на депутатите бе записано, че комисията ще изисква

...
В решението на депутатите бе записано, че комисията ще изисква
Коментари Харесай

Депутатите гласуваха заем за 511 млн. евро от ЕС за справяне с пандемията

В решението на депутатите бе записано, че комисията ще изисква и разгласява всички обществени разноски, в това число и тези от европейските фондове и стратегии, свързани с битката с COVID-19. Освен това тя ще ревизира сходството на обособените разноски с изискванията и критериите на съответните антикризисни ограничения, както и ще изготви разбор до каква степен тези ограничения са ефикасни.

"До момента комисията е заседавала 6-7 пъти ", регистрира се пред "БАНКЕРЪ " Цонев. Изслушани са били вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на стопанската система Лъчезар Борисов, общественият министър Деница Сачева, министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов. Освен това, нейни „ гости” са били и членовете на Управителния съвет на Българската банка за развиване.

Цонев акцентира, че даренията са проверявани особено.

„ През януари всички управителни органи на оперативни стратегии ще би трябвало да рапортуват детайлно освен до каква степен е достигнало усвояването на средствата – общият им размер и %, само че и по какъв начин тъкмо са изразходвани парите от позиция на ефективността”, изясни още Цонев и съобщи, че от официална позиция досега комисията не е открила никакви нарушавания.

България ще получи

заем от 511 млн. евро от европейския инструмент за краткотрайна поддръжка SURE .

Това стана ясно след признато съглашение сред Европейския съюз (ЕС) - като кредитор, и България - като заемополучател. На 17 декември то бе подкрепено на второ четене от депутатите с 84 гласа „ За” и 2 „ Въздържал се”.

Максималният период до падежа на заема е 15 години. Очаква се първият транш - в размер на 250 млн. евро - да бъде изтеглен през януари, а вторият - през март 2021 година . С тези пари ще бъде обезпечена ликвидност за финансиране на разноски в две посоки - за изплащането на обезщетения за работодатели и за опазване заетостта на служащи и чиновници.

До момента са разпределени

над 1.2 милиарда лева за претовареност и обществено включване за справяне с последствията от пандемията от COVID-19 в България. Това съобщи общественият министър Деница Сачева при разкриване на съвещание на Комитета за наблюдаване на Оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси ", на което бяха разисквани напредъка и изменението на програмата, оповестиха от общественото министерство. По думите й средствата са обезпечени поравно от държавния бюджет и от Европейския обществен фонд.

Над 585 млн. лева са били преведени към този момент на компаниите и предприятията, които са кандидатствали по най-популярната мярка на държавното управление - 60/40 за опазване на заетостта на чиновниците си. Държавните обезщетения са в размер на 60% от дължимите хонорари и осигуровки, а работодателите са задължени да обезпечат останалите 40 %.

В сегашния вид на мярката има облекчения с изключение на за компаниите от бранш "Хотелиерство и ресторантьорство " и за тези от така наречен "Случайни транспорти ". Те нямат задължението след края на зимния туристически сезон да резервират заетостта на сезонните служащи.

Компаниите, които са получавали средства по мярката и преди октомври, имат административни облекчения при подаването на документи. Вариантът за работодателите и самоосигуряващи се от секторите "Транспорт ", "Хотелиерство и ресторантьорство " и "Туризъм ", чиито доходи са намалели с не по-малко от 20 на 100 за избран интервал е погашение на обезщетения в размер на 290 лева месечно. Мярката е по-популярна като 80/20.

Парламентарната комисия

работи от 14 май тази година, когато с цялостно единогласие Народното събрание утвърди основаването й като за неин ръководител с гласовете на ГЕРБ, "Воля " и Движение за права и свободи беше определен депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев.

Любопитна детайлност е, че при оповестяването на резултата от гласуването ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева позволи лапсус, изчитайки името на Цонев като го назова "генерал " Цонев. Веднага обаче се поправи, като на първо време изясни, че в последно време генералите станали доста и било обикновено човек да се обърква. А след това... "обеща " на Йордан Цонев да му купи униформа.

Комисията се състои от 10 членове, определени на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група. Нейни членове са Евгения Ангелова и Мария Илиева (ГЕРБ), Румен Гечев и Явор Божанков (БСП), Адлен Шефкет (ДПС), Борис Ячев и Калин Поповски ( "Обединени патриоти "), Пламен Христов и Дора Христова ( "Воля ").
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР