В Регионалния исторически музей в Русе археологът Никола Русев представи

...
В Регионалния исторически музей в Русе археологът Никола Русев представи
Коментари Харесай

Археолози проучват древно светилище в Русенско

В Регионалния исторически музей в Русе археологът Никола Русев показа теренните изследвания на обект "Светилище на Диана " при село Кошов. Съобщението е от управлението на музея.

В предишното в местността са открити инцидентно три епиграфски паметника, отдадени на богинята Диана Плестрензис. През 1985 година при разкопки са изследвани останките от две здания. Те са разкрити наново и през 2018 година, като са направени спомагателни наблюдения, свързани със стратиграфията и хронологията на обекта. Районът се намира в непосредствена непосредственост до сливането на реките Бели и Черни Лом.

В първия изследван бранш е разкрита отчасти огромна правоъгълна постройка, която може да се датира в интервала I-IV в. В другия бранш е разчистена втора сграда. Тя е с четири пространства и се дефинира към групата на късноримските здания с апсиди. Функционирала е главно през IV в. Опожарена е през първата половина на V в.

Последните проучвания са през юни и юли 2018 година под управлението на археолозите доктор Върбин Върбанов и Светлана Тодорова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР