В разгара на правосъдни разтърсвания и вътрешни противопоставяния в българската

...
В разгара на правосъдни разтърсвания и вътрешни противопоставяния в българската
Коментари Харесай

Борба с корупцията в съдебната система: АКФ се обръща към ВКС за казуса „Сарафов“

В разгара на правосъдни разтърсвания и вътрешни противодействия в българската прокуратура, Антикорупционният фонд /АКФ/ предприе стъпка за изясняване на обстановката към материалите, свързани с Борислав Сарафов , които бяха върнати на прокуратурата под негово управление. В понеделник организацията изпрати писмо до ръководителя на Върховния касационен съд /ВКС/, целящо да разбере детайлности за ориста на документите и материалните доказателства, импортирани преди този момент в съда.

Този ход идва на фона на невиждани вътрешни спорове в системата на прокуратурата след предварителното освобождение на някогашния основен прокурор Иван Гешев . Споровете разкриват дълбоки разделения сред висши прокурори, обвързани с следствията против престъпни мрежи за въздействие в правораздаването, разкрити от АКФ.

Ситуацията се усложни с публикуването на разпореждане от Софийска градска прокуратура /СГП/, описващо следствие против Петьо Петров, почнало по устно предписание на Иван Гешев. Въпросните материали, в това число секретни документи и доказателства , бяха изпратени на Върховен касационен съд, само че по-късно върнати на СГП по искане на наблюдаващия прокурор.

Обръщането на АКФ към Върховен касационен съд акцентира потребността от бистрота и отчетност в обработката на делата , изключително когато те засягат висшестоящи в правосъдната система. Въпросите, повдигнати от АКФ, са от сериозно значение за гарантирането на заслужено и непредубедено правораздаване в страната.

Разглеждането на този случай излиза отвън рамките на нормалните процедури и слага въпроси за вероятни спорове на ползи и интегритета на правосъдната система като цяло. Отговорите, които следва да бъдат получени от Върховен касационен съд, могат да имат дълготрайни последици за доверието в правосъдната власт и битката с корупцията в България.

Този случай акцентира освен значимостта на независимостта на правосъдната система , само че и ролята на гражданското общество и организации като АКФ в наблюдението и условието за отчетност от правосъдните институции. В очакване на отговор от Върховен касационен съд, обществеността и медиите не престават да наблюдават деликатно развиването на обстановката, която може да дефинира бъдещето на правосъдната промяна в страната.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР