В рамките на участието си в министерската среща на Партньорството

...
В рамките на участието си в министерската среща на Партньорството
Коментари Харесай

Ще изградим в срок нашия участък от интерконктора България - Сърбия

В рамките на присъединяване си в министерската среща на Партньорството за трансатлантическо енергийно и климатично съдействие (Р-ТЕСС), която се организира във Варшава, министърът на енергетиката Андрей Живков беседва с европейския комисар по енергетика Кадри Симсон и със заместител министър-председателя и министър на минното дело и енергетиката на Република Сърбия Зорана Михайлович. По време на тези срещи министър Живков разиска със своите събеседници основни за страната ни енергийни планове.

Разработването на тактика за равномерен преход на въглищните райони в страната бе съществена тематика на диалога сред министър Живков и комисар Симсон. Липсата на такава тактика е една от главните спънки пред внасянето на Плана за възобновяване и резистентност в Европейската комисия. Министър Живков удостовери упоритостта на служебното държавно управление, макар ограничавания си мандат, да изготви най-малко работен вид на тактиката, която ще обезпечи визия за бъдещето на въглищните райони. " Заварихме обстановка, при която по тази тактика не беше свършено нищо. Започнали сме работа по документа, само че се нуждаем от още малко време за сполучливото му довеждане докрай ", посочи министър Живков.

Напредъкът по създаване на междусистемната връзка България - Сърбия (IBS) бе съществена тематика на диалога на министър Живков със сръбската му сътрудник Зорана Михайлович. Министър Живков осведоми госпожа Михайлович за приключването на процедурата по желание на реализатор на строителните действия, която сега се апелира от четирима участници. " Въпреки това сме уверени, че от българска страна връзката ще бъде построена в период ", акцентира министър Живков.

Двамата министри се съгласиха, че планът е основен за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за района, изключително в синергия с построяването на междусистемната връзка Гърция – България.

Предстоящото свързване на електроенергийните пазари на двете страни също бе измежду обсъжданите тематики. Министър Живков срещна госпожа Михайлович с осъщественото към този момент свързване на българския с гръцкия пазар, идното с румънския и в бъдеще – със сръбския. Това ще улесни още повече търговията с електрическа енергия сред двете страни, съгласиха се двамата министри.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР