В рамките на националната Седмица на гората, покрай новоизградения участък

...
В рамките на националната Седмица на гората, покрай новоизградения участък
Коментари Харесай

Седмица на гората в Община Банско

В рамките на националната „ Седмица на гората ”, около новоизградения сектор на улица „ Найден Геров ” в гр.Банско бяха засадени фиданки от конски кестен, червен дъб и акация, а в землищата на село Осеново и село Гостун - горско плодни фиданки. Дните от тази празнична седмица обичайно са отдадени на всеобщи залесявания, в които се включват хиляди хора от цялата страна.

В засаждане на дървета в Банско и в землищата на съставните села на общината се включиха кметът Иван Кадев, ръководителят на Общински съвет Димитър Русков, зам.кметът Костадин Атанасов, шефът и зам.-директорът на Търговско предприятие ДГС „ Места ” инж. Димитър Пидов и инж. Милена Петрова, чиновници на общинския отдел „ Озеленяване ” и горски служащи, кметските наместници на селата Гостун и Осеново - Илия Белев и Георги Чепилев.

От 1925 година до момента, с къси спирания, България всяка година отбелязва „ Седмицата на гората ”. В Закона за горите, признат през същата година, е одобрен празникът на залесяването: „...всяка година минимум по два дни да се използват за работа по залесяването и в горските култури. Освен това всяка година напролет Министерството на земеделието и държавните парцели съгласно това на Народното просвещение урежда Празник на залесяването, в който са длъжни да вземат присъединяване учениците от всички учебни заведения дружно с учителите, а по този начин също и войската и трудоваците “.

Държавническото отношение на управленията на община Банско и на горските стопанства на територията на общината за залесяване е традиция, която през годините е имала разнообразни измерения, само че постоянно е поддържана жива. Тази година тя се осъществя със съдействието на ЮЗДП Благоевград, което безплатно обезпечи фиданки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР